Çıldır Gölü Festivali

Etkinlik Festival

(Çıldır, Kars, 2014 - )

Adını Oğuzlar’ın Çavuldur Boyu’ndan alan ve tarihte ilk yerleşimin MÖ beş bine kadar uzandığı Çıldır, Anadolu’nun kuzeydoğusunda, Ardahan’a bağlı, 1950 metre rakımlı bir ilçe merkezidir. İlçe merkezine yaklaşık yedi kilometre uzaklıktaki Çıldır Gölü, barındırdığı lezzetli balıkları ve ev sahipliği yaptığı kuş türleriyle yöre turizmine uzun yıllardan beri önemli katkılar sağlamaktadır. Tektonik oluşum özelliğine sahip ve 1959 metre rakımda bulunan Çıldır Gölü’nün yüzölçümü 123 kilometrekare olup Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine de sahiptir. Kışın ocak ayının ortalarında buz tutan Çıldır Gölü’nün buz kalınlığı yaklaşık 48-50 santimetreyi bulmaktadır. Çıldır Belediyesi, Çıldır Gölü’nün bu özelliğini değerlendirerek, festivale dönüştürmüştür. Festivalin ilki 2014 yılının Ocak ayında yapılmış ve her yıl periyodik olarak ocak ayında uluslararası nitelikte kış festivali Çıldır Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Geçmişte küçük çaplı ve yöresel nitelikte düzenlenen festival ilçe belediye başkanı Yakup Azizoğlu’nun gayret ve girişimleriyle uluslararası bir kış festivali niteliğine kavuşmuş ve 2019 yılının Ocak ayında Altıncı Uluslararası Çıldır Kristal Göl Kış Festivali gerçekleştirildi.

Her yıl içeriği zenginleştirilerek daha da gelişen festivalde; unutulmaya yüz tutmuş yöresel sporlar, atlı sporlar, buz pateni ve kayak yarışları, uluslararası halk dansları yarışmaları yapılarak, yöreye çok sayıda turist çekilmekte, bu sayede bölge, il ve ilçenin tarihi, kültürü ve folkloru de tanıtılmaktadır. Festivalde özellikle kültürümüzde önemli bir yere sahip olan atlı sporlar dikkat çekmektedir. Gölün buzla kaplı yüzeyinde, gök börü, atlı cirit, rahvan at yarışı, atlı kızak yarışı, atlı okçuluk gibi oyun ve yarışlar, hem geleneksel ata sporlarımızın yeniden canlanmasına katkı sağlamakta, hem de yöre turizmine canlılık kazandırmaktadır. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden çok sayıda turist bu yarışları izlemek için Çıldır’a gelmektedir.

Türkiye’nin tek doğal buz pateni pisti olması nedeniyle kayak koşu yarışı ve buz pateni yarışları da festival içeriğindeki önemli etkinlikler olarak ilgiyi Çıldır Gölü’ne yönlendirmektedir. 2019 yılının Ocak ayındaki Altıncı Uluslararası Çıldır Kristal Göl Kış Festivali’ne İsveç Turizm Ataşeliği’nden ve Güney Kore Turizm Ataşeliği’nden katılımlar olmuş, 100’ün üzerinde yabancı ülke fotoğraf sanatçısı festivale katılarak, adeta bir doğa ve kültür şöleni niteliğindeki festivali dünyaya taşımışlardır. Her yıl içeriği zenginleştirilerek devam eden festivalde, Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan halk dansları ekiplerinin yarışmaları, uluslararası kültür ve folklorun tanıtımı ve yaşatılmasının yanı sıra, kültürel etkileşimin öğrenilmesine de katkılar sağlamaktadır.

Çıldır Gölü’nün Kars Harrakani Havalimanı’na karayolu ile yaklaşık 25 dakika mesafede olmasının verdiği kolaylıkla, dünyanın ve Türkiye’nin pek çok yerinden festivale yoğun bir katılım olmakta ve katılım sayısı her yıl artmaktadır. Uluslararası Çıldır Kristal Göl Kış Festivali için gelen turistler, balıktan yörede meşhur olan kaz yemeklerine kadar, yöresel mutfak kültürünü tanıma imkânı buldukları gibi, tarih öncesinden günümüze çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çıldır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini de gezip görme, diğer doğal zenginliklerini de tanıma imkânı bulmaktadırlar. Prehistorik bir yerleşim alanı olan Akçakale Ada Şehri (Alpaslan Adası), Urartu Krallığı’ndan Kalma Şeytan Kalesi ve Kurtkale, Kurtkale Nahiyesi Civarında prehistorik yapay mağara yerleşimleri, Kurtkale Kurganları bunlardan sadece birkaçıdır. Yine Karaçay Kanyonu ve Aktaş Gölü’de Çıldır’ın görülmeye değer doğal mirası arasındadır.

Çıldır Gölü Festivali adıyla ve ulusal nitelikte başlayan, Uluslararası Çıldır Kristal Göl Kış Festivali adıyla uluslararası niteliğe kavuşan festival, her yıl yurtiçinden ve yurtdışından bölgeye çok sayıda turist çekmekte olup, ülke ve yöre turizmine katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinlik olarak değerlendirilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktemur, A. M. (2001). Tarihi Kalıntıları İle Çıldır. Ankara: Kariyer Matbaacılık; Aktemur, A. M. (1998). Çıldır’da Şeytan Kalesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 4: 12-21; Aktemur, A. M. (1999). Gürcistan Sınırında Kurtkale, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 5: 7-14.