Çifte Köprü

Doğal ve Kültürel Miras Tarihi Köprü

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan bitişik iki kemer köprüdür. Köprülerden biri Kamilet Deresi, diğeri ise Soğucak Deresi üzerinde yer almaktadır. Köprülerin yapım tarihi tam olarak bilinmemesine karşın, XVIII. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Köprülerin uzunluğu 35.5 metre, genişliği ise 2.8 metredir. Enlerinin dar olması nedeniyle de, yalnızca yaya geçişine açıktır. Köprülerin yolları eğimlidir. Karadeniz’in sahip olduğu farklı doğa yapısında bu köprüler, birbirinden uzak evlere ulaşmayı, yöreye özgü tahıl ambarlarını ve coşkun dereleri geçmeyi kolaylaştırmaktadır. Köprülerin aynı zamanda Kafkasya’ya asker sevkiyatı amacı ile de kullanıldığı ifade edilmektedir.

Köprüler, Ahravi ilçesi Ortacalar Köyü’ne 2,5 kilometre uzaklıktaki Arılı Köyü ve Küçükköy yol ayrımında, birbirlerine neredeyse dik olacak şekilde bir plana sahiptir. Osmanlı döneminde yaptırılan köprülerin ikisi de tek gözlüdür. Köprüler birbirini tamamlıyor ve tam daire olma özelliğini taşımaktadır. Osmanlı döneminde inşa edilen diğerleri gibi, Çifte Köprü de, yörenin sahip olduğu özgün taş işçiliğinin izlerini barındırmaktadır.

Kâgir şekilde, yani kesme taştan yapılan bu sivri kemerli köprülerin taşları, yumurta akı ile örülüdür. Geleneksel Karadeniz mimarisini yansıtan köprüler, uzun yıllar yağmur, rüzgar ve deprem gibi doğa olaylarına dayanmıştır. Ancak, korkuluklarının büyük bir kısmının yıkılmasının ardından, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında restore edilmiştir. Restorasyon sırasında döşeme ve korkuluk taşları yenilenmiştir.

Doğa turizmi için ideal bir rota olan Doğu Karadeniz’de bulunan Çifte Köprü’nün ziyaretçi sayısı, yapılan restorasyon çalışmasından sonra artmıştır. Yöredeki Kamilet Vadisi’nden akan derenin üzerinde yer alan köprüler, Mençuna Şelalesi, Dikyamaç Köyü’nde bulunan Yaşam Müzesi ve yörede geleneksel yaşamın devam ettiği köylere yaya ulaşımını sağlamaktadır.

İlçenin doğal zenginliklerini ortaya çıkarmak, bunlar üzerinde farkındalık yaratmak, korumak ve yaşatmak adına düzenlenen ve 2006 yılından itibaren her yıl gerçekleştirilen Mençuna Şelalesi Doğa Yürüyüşü, bu köprülerden başlamaktadır. Çifte Köprü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Tarihin Tanıkları: Köprüler başlığı ile de Türkiye’nin en görkemli 13 köprüsünü belirlediği listenin içerisinde yer almaktadır.

Referanslar

Türkiye Tarihi Köprüler Atlası (2010). Çifte Köprü. İstanbul: Doğan Burada Dergi Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.kulturportali.gov.tr/portal/tarihin-taniklari-kopruler, (Erişim tarihi: 22.10.2019).