Cehennem Deresi Kanyonu

Doğal ve Kültürel Miras Kanyon

Ardanuç ilçe merkezinin yedi kilometre kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. kilometresinde yer alan bir kanyon vadisidir. Kanyonun uzunluğu 500 metre, genişliği 75 metre, derinliği ise altı metredir. Giriş kısmı dar olan kanyonun içerisi ileriye doğru genişliyor.

Cehennem Deresi Kanyonu Amerika’nın Arizona eyaletindeki büyük kanyondan sonra dünyanın en yüksek ikinci kanyonu olarak gösteriliyor. Karstik kayaçların kapladığı kanyon alanı içerisinde mağara ve oyuklar gibi doğal oluşumları görmek mümkündür. Bu nedenle bilimsel araştırmalar için önemli bir potansiyele sahiptir.

Cehennem Deresi Kanyonu içerisine doğru ilerledikçe fark edilen manzaraları ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Türkiye’nin en büyük kanyonları arasında yer alan ve birinci derece doğal sit alanı olan kanyon sahip olduğu doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumundadır. Artvin-Ardanuç-Ardahan karayolunun Cehennem Deresi’nden geçmesinden ötürü kanyona kolayca ulaşılabiliyor. Kanyon, dik ve taşlı patikaların yanı sıra tek kişinin sığabildiği kayaların arasından geçilerek gezilebiliyor. Ayrıca, kanyonun bazı kısımları dik duvarı andırıyor ve bazı kesimlerinde gökyüzünü görmek zorlaşıyor. Ayrıca kanyon ziyaretçilerine güzel bir seyir keyfi sunuyor. Bu yönleri ile Cehennem Deresi Kanyonu Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alabilecek bir potansiyele sahiptir.

Kanyonun bulunduğu alan dağ ve doğa yürüyüşü, tırmanış, mağara turizmi, doğa keşfi, kuş gözlemi, doğa fotoğrafçılığı ve botanik geziler açısından da uygun koşullar sunuyor. Hem jeomorfolojik peyzaj özellikleri hem de yağışın arttığı dönemlerde aktif hâle gelen şelaleleri ile ziyaretçilerine seyir keyfi sunuyor. Ayrıca kanyonun çok sayıda karstik mağaraya sahip olması ve bu mağaralara kolaylıkla ulaşılabilmesi, karstik yapının önemli bir görsellik sunması kanyonun turizm potansiyeli artırıyor.

Referanslar

Artvin Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2012). Cehennem Deresi Kanyonu. Ankara: Öncü basımevi Ltd. Şti; İlhan, A., Çelik, M. A., Gülersoy, A. E. ve Gümüş, N. (2017). Cehennem Deresi Kanyonu’nun (Ardanuç, Artvin) Eko Turizm Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi ve Planlama Önerileri, Turkish Studies, 3(12): 309-340; https://www.meydannet.com/haber/cehennem-deresi-kanyonu-turizme-aciliyor-75455.html, (Erişim tarihi: 06.10.2020); https://www.turizmgunlugu.com/2019/01/28/cehennem-deresi-kanyonunu-turizme-acacak-dev-proje/, (Erişim tarihi: 06.10.2020).