Çağlayan Bilim Kültür Ve Sanat Derneği
Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK
(Erzurum, 2005 - )
-
2024 (Güncelleme: 05.10.2024)
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, 6 Temmuz 2005 tarihinde Erzurum'da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kayıt edilmiştir. Dernek, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Çoruh Vadisi'ndeki kalkınma zorluklarına odaklanarak, üniversiteler ve diğer araştırma kurumlarından elde edilen bilgileri kullanarak bölgesel ve yerel ekonomik faaliyetlerin, doğa korumanın, kırsal kalkınmanın ve kırsal turizmin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Dernek 2007 yılından bu yana ulusal ve uluslararası programları takip ederek Erzurum ve Çoruh Vadisi'ne ait bilgilerin paylaşılmasına destek olmaktadır. Derneğin e-posta adresi caglayan.bks@gmail.com'dur.
Dernek, 2010 yılında "EU Sivil Toplum Diyaloğu: Mikro Hibe Programı" kapsamında Sedum Society (İngiltere) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği proje ile Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi ile işbirliği yapma fırsatı yakalamış ve Çoruh Vadisi'nin tanıtımını sağlamıştır. 2011 yılında, dernek temsilcileri Brüksel'de "Ekoturizmi Destekleme" konulu bir haftalık eğitim programına katılmış ve sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik faaliyetler üzerinde çalışan çeşitli dernek ve kuruluşlarla bir araya gelmiştir. 2012 yılından itibaren, dernek DAPGenç-DAPFest (Uluslararası Doğu Anadolu Gençlik Festivali) gibi projelerle gençlik ve spor bakanlığının desteğiyle bölgedeki deneyimlerini aktarmaya başlamıştır. Dernek ayrıca KUDAKA'nın Kalkınma Kurulu üyesi olarak, bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar için görüşler sunmaktadır.
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, bölgesel kalkınma ve uluslararası işbirliği için Avrupa Birliği (AB) projelerinin danışmanlığı, hazırlanması ve uygulanması, kamu ve yerel yönetim otoriteleri için stratejik planların ve projelerin hazırlanması, muhasebe, yönetim, iş planlaması, pazarlama ve proje yönetimi gibi alanlarda eğitimler sunmaktadır. Derneğin sunduğu hizmetler arasında, bölgesel kalkınma ve uluslararası iş birliği için AB projelerinin danışmanlığı, hazırlanması ve uygulanması, kamu ve yerel yönetim otoriteleri için stratejik planların ve projelerin hazırlanması, muhasebe, yönetim, iş planlaması, pazarlama ve proje yönetimi gibi alanlarda eğitimler yer almaktadır.
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği'nin yönetim komitesi genellikle üniversite, yüksek lisans ve doktora seviyesinde üyelerden oluşmaktadır. Dernek başkanı Prof. Dr. Faris Karahan, Atatürk Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nde öğretim üyesidir. Kendisi, AB projelerinin koordinasyonu ve uygulanmasında yirmi yılı aşan, bilimsel ve eğitim alanında ise yirmi sekiz yıllık deneyime sahiptir. Atatürk Üniversitesi'nde Peyzaj Mimarlığı Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerine sahip olup, çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör ve danışman olarak görev yapmıştır. Ayrıca Leeds Metropolitan Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak işbirliğinde ve ziyarette yapmıştır.
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, özellikle bölgesel kalkınma, kırsal turizm ve gençlik programları konularında geniş deneyime sahiptir ve bu alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirmiştir. Dernek, bölgesel ve uluslararası işbirliği ile Erzurum ve TRA1 NUTS II Bölgesi'nde gençlik kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 2005 yılından bugüne kadar Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, bir AB, bakanlıklar, bölgesel kalkınma ajansı ve sponsorluk ile finanse edilen projeleri eğitim, çalışma ziyareti, doğa koruma, kırsal turizm ve stratejik planlama konularında uygulamıştır.
Dernek, geniş bir genç gönüllü ağına sahiptir ve bu gönüllüler gençlik odaklı projelere katılmaktadır. Üniversitelerle olan ilişkileri sayesinde, öğrenciler de derneğin proje ve faaliyetlerine katılmaktadır. Dernek, öğrencilere sorumluluk vererek onların proje uygulama ve yönetim komitesi üyeliği gibi deneyimler kazanmalarını sağlamaktadır.
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, bölgesel kalkınma, kırsal turizm ve gençlik programları konularında geniş deneyime sahip olup, ulusal ve uluslararası projelerde aktif rol almaktadır. Dernek, Erzurum ve çevresindeki gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği proje ve faaliyetlerine yoğun destek veren üyelerinden dağcı Mustafa Tekin 4 Mart 2023'te elim bir çığ felaketinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi proje uzmanı Erbil Fidan ise 26 Eylül 2023 tarihinde kalp krizi sonucu ebediyete intikal etmişlerdir.