Bursa Aşçılar Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK İş ve Meslek Aşçı

(Bursa, 2013 - )

Türkiye Aşçılar Federasyonu’na (TAFED) bağlı bir dernek olarak 2013 yılında kurulan Bursa Aşçılar Derneği’nin merkezi Bursa’dır ve başka bir şubesi yoktur. Türkiye Aşçılar Federasyonu sekiz derneğin birleşimiyle, 2006 yılında derneklerin üst kuruluşu olarak İstanbul merkezli olarak kuruldu. Federasyon günümüzde 23 derneği bünyesinde barındırmakta ve Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye Aşçılar Federasyonu; Türkiye’deki bütün bölgesel dernekleri aynı çatı altında toplayarak birlik içinde aşçılık mesleğinin Türkiye’de ve dünyadaki gelişimine katkıda bulunmak, mesleği hem hukuksal hem de sosyal yönden daha iyi konumlandırmak, mutfak sanatkârlarının mesleki eğitimini destekleyerek daha üst seviyelere getirmek, gençleri ve kadınları destekleyerek onları da bu mesleğe kazandırmak amacıyla kuruldu. Federasyon bir yılı aşkın süre İçişleri Bakanlığı’nın denetimi ve Ocak 2008 yılındaki onayından sonra “Türkiye” adını almaya hak kazanmış ilk federasyondur. Türk mutfağını ve aşçılığını dünyaya tanıtabilmek amacıyla hareket eden Federasyon, dünyanın en büyük ve kapsamlı birliği olan; World Association of Chefs Societies, Dünya Aşçılar Birliği’ne 07. 02. 2014 tarihinde üyeliği kabul edildi.

TAFED’e bağlı olan Bursa Aşçılar Derneği’nin kısaltılmış adı BURASDER’dir. BURASDER’in 14. 02. 2020 tarihi itibari ile 91 üyesi bulunmaktadır. BURASDER’in temel amacı, yemek sektöründe çalışan aşçılar arasında yardımlaşma, dayanışma sağlamak ve mesleki tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, değişik mutfakları tanımak ve tanıtmak, milli ve yöresel yemeklerimizi Türk mutfağına kazandırmaktır. Bu doğrultuda Türk mutfağını yurtiçinde ve yurtdışında tanıtıcı faaliyetlerde bulunmakta ve zaman zaman ev hanımları arasında yöresel yemekleri tanıtmak amacıyla yarışmalar düzenlemektedir. BURASDER ilk olarak 2013 yılında, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Bursa Valiliği’nin işbirliği ile Birinci Menşei Bursa Gastronomi Festivali kapsamında yemek yarışması düzenledi. Festival ile, Bursa ile özdeşleşen zeytin, İnegöl köftesi, siyah incir, armut, kestane, şeftali gibi yöresel ürünlerin hem ön plana çıkması hem de turizm tanıtımı açısından bu ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda bir araç olarak kullanılması amaçlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Altaş, A. (2016). Türkiye’deki Aşçılık Örgütlenmeleri Sorunları ve Çözüm Önerileri, Uluslararası Beşeri ve Doğa Bilimleri: Problemler ve Çözüm Arayışları Kongresi Bildiri Kitabı (ss. 29 – 47). Saraybosna; Türkiye Aşçılar Federasyonu, http://www.tafed.org.tr/, (Erişim tarihi: 14.02.2020); Türkiye Aşçılar Federasyonu, http://www.tafed.org.tr/tafed-dernekler.html, (Erişim tarihi: 14.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bursa Aşçılar Derneği, http://www.burasder.org.tr/ , (Erişim tarihi: 14.02.2020).