Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planında Turizm
Kamu Kurumu Plan ve Proje Plan Devlet Planlama Teşkilatı
(1985 – 1989)
-
2020
Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı dahilinde turizmin döviz kazandırıcı potansiyelinin geliştirilmesi ve bu doğrultuda gösterilen çabanın arttırılması kararlaştırıldı. Turizm altyapısının geliştirilmesinde devlete görevler düşmektedir. Özellikle konferans, termal, yat ve kış turizmleri için altyapının geliştirilmesi önem taşımaktadır. Planda Güney Antalya Projesi’ne benzer altyapı projelerinin hazırlanıp uygulanması örnek olarak gösterilmektedir. Yine üstyapının geliştirilmesinde, yatak kapasitelerinin artırılmasında ve işletmeciliğe yönelik eğitim konularının devletçe desteklenmesi öngörülmüştür. Yabancı sermayenin teşvik edilmesi ise turizmin gelişmesi açısından desteklenmektedir. Planda turizme ilişkin bölüm birincisi hedefler ve ikincisi ilkeler ve politikalar olmak üzere iki kısımda ele alındı.
Hedefler bölümünde 1985-1989 yılları arasına ait Beşinci Plan dönemi sonunda elde edilmesi planlanan gelişmelere yer verilmiştir. Hedefler dâhilinde dış turizme ilişkin ortalama gelir ve giderler tahmin edilerek Beşinci Plan dönemi için elde edilecek net döviz geliri belirlendi. Söz konusu dönem sonunda Türkiye’ye gelecek turist ve ziyaretçi sayısı ile yurtdışına gidecek vatandaşların sayısında tahmini bir artış öngörüldü. Bunların yanı sıra belgeli konaklama tesisleri kapasitesinin, inşası tamamlanan tesislerle birlikte beşinci plan dönemi sonunda artması beklenmektedir. İlkeler ve Politikalar başlığı altında ise kalkınma planı döneminde izlenecek turizm politikaları yer almaktadır. Bu bölümde Türkiye’nin diğer ülkeler ile turistik ilişkilerini geliştirmesinden, bireysel turizm ihmal edilmeden kitle turizmine önem verilmesine; çalışanların uygun şartlarda tatil yapmaları ve dinlenmelerinin sağlanmasından, ülke içerisindeki yerli ve yabancıların turizm hareketlerine ilişkin istatistiki verilerin toplanmasına kadar pek çok karara değinilmektedir.
Ayrıca şehirleşmeye yönelik alınan kararlarda turizme ilişkin kararlara da rastlanmaktadır. Örneğin potansiyel yaratabilecek şehirlerin turizm, sanayi, eğitim gibi belli fonksiyonlarına ağırlık verilmesi böylece şehirler arasında bir ihtisaslaşma sağlanması planlanırken; plan dâhilinde bölgelerin konut, sanayi ve turizm alanı olarak tespit edilmesi ve yapılaşmanın tespit edilen bölgelere yönlendirilmesi ile dağınık yapılaşmanın önüne geçilmek istenmektedir. Turizm sektörü içinde karşılaşılan ulaştırma sorunlarını gidermeye yönelik tedbirlerin ise, turizm sektörü ile koordinasyon yapılarak uygulamaya konulması alınan kararlar içerisinde yer almaktadır.
Referanslar
http://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/, (Erişim tarihi: 06.08.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2018/11/Be%C5%9Finci-Be%C5%9F-Y%C4%B1ll%C4%B1k-Kalk%C4%B1nma-Plan%C4%B1-1985-1989.pdf, (Erişim tarihi: 06.08.2020).