1984 Kalkınma Planında Turizm

Kamu Kurumu Plan ve Proje Plan Devlet Planlama Teşkilatı

Beşinci Beş Yıllık (1985-1989) Kalkınma Planı, 16. 10. 1962 tarihli 77 sayılı Kanun gereğince, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun 13/7/1984 tarihli 90’ıncı birleşiminde onaylandı. Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda, dış turizm gelirlerinin yılda ortalama yüzde 14,2 artırılması; Türkiye’yi ziyaret edecek turist sayısının yılda yüzde 10,8 artması ve belgeli konaklama tesis kapasite sayısının plan dönemi sonunda 100 bin yatağa ulaşması hedeflendi.

Hedeflere ulaşmada uygulanacak temel ilke, politika ve önlemler belirlendi. Türkiye’nin doğal, tarihi, arkeolojik ve kültürel varlıkları, kış, av ve su sporları, festival, sağlık ve gençlik turizmi ile mevcut diğer turizm potansiyelinin ekolojik dengenin korunması, çevrenin temiz tutulması ve güzelleştirilmesi ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmesi, OECD ve OPEC ülkelerinin yanı sıra Balkan ve Üçüncü Dünya Ülkeleri ile turistik ilişkilerin geliştirilmesi, bireysel turizm ihmal edilmeden kitle turizmine öncelik verilmesi, çalışanların en uygun şartlarda tatil yapmaları ve dinlenmelerinin sağlanması ve turizm hareketleri ile ilgili kapsamlı istatistik verilerin toplanması politikaları alındı. Aynı zamanda doğal ve kültürel çevre değerlerinin turizm amaçlı kullanımında koruma stratejileri ile turizm geliştirme stratejilerinin entegrasyonunun sağlanması ve turizm kaynakları envanteri hazırlanarak fiziksel planlama çalışmalarında ilgili kamu kuruluşları, bilim kurumları, gönüllü kuruluşlar ve özel sektör kurumları arasında işbirliğinin sağlanması, Turizm Bankası’nın doğrudan yatırımlar yerine kredi kullandırmayı tercih etmesi, turizm öncelikli yerleşim merkezlerindeki gelişmenin desteklenmesi, Antalya ve İzmir havaalanlarının uluslararası yolcu taşıma faaliyetlerinin artırılması ve kurvaziyer turizminin ve yatçılığın desteklenmesi planlanmıştır. Sınır giriş-çıkış istatistiklerinin sağlıklı ve seri olarak derlenmesi ile ilgili kuruluşlar arasında bilgi akışının temini için bilgisayar sisteminin geliştirilmesi ve çağdaş otel işletmeciliğin ihtiyaç duyduğu personelin yetiştirilmesi amacıyla mesleki turizm eğitiminde otel-okul sistemine geçilerek yabancı dil ağırlıklı eğitim yapılması belirlenen diğer politikalardır.

Referanslar

Alaeddinğolu, F. ve Aliağaoğlu, A. (2005). Turizmde Plânlama ve Türkiye ‘de Turizm Plânlaması: Turizm Plânlarının Etkinliği ve Başarılarına İlişkin Bir Değerlendirme, Erdem Dergisi, 15 (43): 87-118, https://dergipark.org.tr/tr/pub/erdem/issue/44192/546523, (Erişim tarihi: 06.08.2020); DPT, Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 1985-1989 DPT Yayın No: 1974, http://ekutup.dpt.gov.tr/plan/plan5.pdf, (Erişim tarihi: 06.08.2020).