Bergama Kozak Çam Fıstığı
Doğal ve Kültürel Miras Yemek/Yiyecek Coğrafi İşaretli Ürün
Çamgiller (Pinacea) familyasının çam cinsinin bir türü olan fıstık çamı (Pinuspinea), İber Yarımadası'nın batı kesimi ve Akdeniz havzasında doğal yayılış gösterir. Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye ve Lübnan’da ormanlar oluşturur. Portekiz ve İspanya dışındaki ülkelerde doğal yayılışı azdır. Türkiye’de fıstık çamının en geniş yayılış alanı Ege Bölgesi'nde, Bergama kuzeybatısında Kozak Yaylası'nda ve Aydın güneybatısında, Koçarlı güneyinde Beşparmak Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alır.
Fıstık çamı, 15-25 metre boyunda, düzgün gövdeli, kırmızımsı gri renkte kalın ve derin çatlaklı kabuklu, şemsiye şeklinde tepe yapılı bir ağaçtır. İğne yaprakları 10-15 santimetre uzunluğunda parlak açık yeşil renktedir. Yaprakların dip tarafında açık kahverengi 10-12 milimetre uzunluğunda kın bulunur. Önceleri yeşil olan çok kısa saplı, kalın pullu, 50-100 tohum taşıyan, 8-12 santimetre uzunluğundaki kozalakları olgunlaşınca kırmızımsı kestane rengini alır. Her pulda çoğunlukla iki adet tohum bulunur. Tohumları ülkemizde yetişen diğer çam türlerine oranla büyüktür (1.5-2 santimetre). Olgunlaşan kozalaklar geniş bir şekilde açılarak tohumlarını dağıtır. Üst yüzünde koyu morumsu kahverengi bir toz bulunan, kahverengi sert bir kabukla kaplı olan tohumlar çam fıstığı olarak adlandırılır. Yağ, protein, karbonhidrat açısından zengin olan çam fıstığı ekonomik bakımdan değer taşır. İç ve dış ticarette önemli bir yere sahiptir.
Sıcaklık ve ışık isteği yüksek olan, nem açısından elverişli sahaları tercih eden fıstık çamı, deniz etkisindeki ılıman iklim sahalarda ve Akdeniz iklimi alanlarında yayılış gösterir. Fıstık çamları, genellikle granitler üzerinde oluşan derin, drenajı iyi, nemli, kumlu, kumlu balçıklı topraklar üzerinde ormanlar oluşturur. Kuvvetli çap artımı yapan fıstık çamı, toprağın derinliklerine giden kazık kök sistemine sahiptir.
Bergama Kozak çam fıstığı, Türkiye’nin ve Ege Bölgesi'nin en önemli fıstık çamı ormanına sahip Kozak Yaylası'ndan elde edilir. Kozak Yaylası, fıstık çamı orman alanı, çam fıstığı üretimi ve verim açısından ülkemizde önde gelir. Bu özelliği kazanmasında sahanın ekolojik koşulları (jeomorfoloji, iklim, toprak) önemli rol oynar.
Ege Bölgesi'nde, Bergama ilçesinin kuzeybatısında yer alan Kozak Yaylası; 500-900 metre yükseltide, Madra Çayı'nı besleyen Kozak Çayı ve kolları tarafından yarılmış, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan, çevresinde 900-1200 metre civarında tepelerin (Peynir tepe (1108 metre, Yaylacıklı dede tepe 1220 metre, Kurtburun tepe 968 metre, Güvem dede tepe 935 metre gibi) bulunduğu, güneybatıya doğru eğimli, büyük kısmı plato özelliği taşıyan bir sahadır. Yaylanın güneyinde Kozak yerleşmesi yer alır.
Kozak Yaylası'nda, yıllık ortalama sıcaklık 12-13°C, en soğuk ayın ortalama sıcaklığı 3-5°C, en sıcak ayın ortalama sıcaklığı 22-24°C civarındadır. Yıllık ortalama yağış 700 milimetrenin üzerindedir. Yıllık yağışın yarısından fazlası kışın düşer. İlkbahar ve sonbahar yağışları oranı yüzde 20-22’dir. Yazın nispi nem yüzde 50-55 arasında değişir. Sıcaklıkların kışın çok düşmemesi, yazın fazla yükselmemesi, elverişli yağış değerleri Kozak Yaylasında fıstık çamlarının yetişebilmesi için uygun iklim koşulları yaratır.
Drenaj iyi, serin, kumlu topraklarda iyi yetişen fıstık çamları, Kozak Yaylası'nda granit, gnays, kuvarsit, kristalen şist gibi ana kayalar üzerinde gelişen kum oranı yüksek kumlu-tınlı, kumlu-killi tın tekstüründe kireçsiz kahverengi orman ve kireçsiz kahverengi topraklar üzerinde yayılış gösterir. Kozak Yaylasının toprak yapısı, özellikle kumlu olması, fıstık çamları için elverişli ortam yaratmaktadır.
Kozak Yaylası'nda fıstık çamı ağaçları 22500 hektar alan kaplar. Bu alanın yüzde 25’i devlet ormanı, yüzde 75’i özel mülkiyete aittir. Göbeler, Ayvatlar, Aşağıcuma, Hisar, Hacıhamzalar, Terzihaliller, Karaveliler, Kıranlı, Aşağıbey, Okçular, Yukarıcuma, Yukarıbey, Çamavlu, Demircidere, Güneşli, Kaplan köyleri fıstıkçamı yetiştiren köylerdir. Türkiye çam fıstığı üretiminin yüzde 70-80’ini karşılayan Kozak Yaylası'nda birim alanda (hektar) ortalama 100-120 kilogram iç fıstık elde edilir.
Fıstık çamı ağaçları yedi-dokuz yaşlarından itibaren kozalak yapmaya başlar. Kozalaklar on-onbeş yaşlarından itibaren toplanacak özellik kazanır. Gelişmesini üç yılda tamamlayan olgun kozalağın rengi parlak kırmızımsı kestane rengindedir. Çam fıstığı elde etmek için olgunlaşan kozalaklar kasım-aralık aylarından itibaren mayıs ayı sonuna kadar özel yapılan keye adı verilen kancalı uzun sopalarla ağaçtan düşürülür ve güneşli bir yere serilir. Sıcaklığın etkisiyle kozalakların kendiliğinden açılması beklenir. Havaların ısınmasıyla açılan, haziran ve temmuz aylarında toplanan kozalaklardan kalın ve sert kabuklu tohumlar (künerler) çıkar. Tohumların kabukları suyla yıkanarak içteki fıstıktan ayrılır. Üzerindeki ince zarı temizlenen, çam fıstıkları kurutularak, nemsiz ve havalandırılabilen depolarda korunarak kullanıma hazırlanır. Çam fıstığı kozalaklarının işlenmesi geleneksel yöntem dışında doğrudan kozalak işleme tesislerinde de yapılır.
Bergama Kozak tipi çam fıstığı, Bergama Ticaret Odası’nın yaptığı başvuru sonucunda 146 tescil numarasıyla, 10. 06. 2011 tarihinden itibaren işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar ürün grubunda coğrafi işaretle tescil edilerek koruma kapsamına alınmıştır. Bergama Kozak tipi çam fıstığı tanımı ve ayırt edici özelliği; dolgun gövdeli, iri, açık krem renginde, yumuşak yapılı, sivri ucu krem renkli ve küt olmasıdır.
Bergama Kozak çam fıstığının üretimi yıldan yıla değişiklik gösterir. Sıcaklık ve yağış değerlerindeki değişimler, tozlaşma sorunu, mantar ve böcek gibi zararlılar, özellikle sürgün ve kozalaklara doğrudan zarar veren tohum böceği (Leptoglossusoccidentalis) ve beşeri etkiler (madencilik faaliyetleri gibi) bu değişiklikte önemli rol oynar. Çam fıstığı üretimi verimli yıllarda 1200 tonun üzerindedir. 2010 yılı başlarından itibaren verimde düşüş yaşanmaya başlamış, bazı yıllar üretim 200-300 tona kadar gerilemiştir. Yapılan araştırmalara tohum böceği (Leptoglossusoccidentalis)’nin verim düşüklüğünde önemli rolü olduğu görülmüştür. Son yıllarda böcekle mücadele proje ve çalışmalarıyla, kozalak veriminde olumlu sonuçları alınmaya başlanmıştır.
Kooperatiflere, toptancılara ve fabrikalara pazarlanan Bergama Kozak çam fıstığıüretimin bir kısmı iç pazarlarda değerlendirilir, yüzde 80-85’i İzmir limanından ihraç edilir. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İhracat Kayıtlarına göre son yıllarda çam fıstığı ihracatı 2021 yılında 569 ton, 2022 yılında 382 tondur. İhracat geliri 2021 yılında 38.173.000, 2022 yılında 19.540.000 dolardır. Dünyada önemli bir çam fıstığı üreticisi olan Türkiye’de, fıstık çamı kozalağı (yabani yetişen) üretimi 2021 yılında 1308 ton, 2022 yılında 1141 ton gerçekleşmiştir. Türkiye’nin en fazla çam fıstığı ihraç ettiği ülkeler Almanya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’dır.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan, zeytinyağlı dolma, helva, pilav, tatlı, köfte ve böreklerin iç malzemesi olarak kullanılan, üreticinin geçim kaynağı olan, ekonomik açıdan değer taşıyan çam fıstığı üretim alanlarının korunması, veriminin artırılması, üreticisinin desteklenmesi, ülkemiz ve üreticilerimiz için büyük önem taşımaktadır.
Referanslar
Çukur, H. (1995). Ege Bölgesinde Fıstık Çamı (Pinuspinea) Topluluklarının Ekolojisi ve Sorunları”, Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Dergisi, 8 (4): 1-22 İzmir; Ege İhracatçı Birlikleri (EİB). Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2022/2023 Sezonu Çalışma Raporu ve Faaliyet Planı, Nisan 2023; Ege İhracatçı Birlikleri (EİB). Çam fıstığı (Türkiye Geneli) Raporu https://statistics.eib.org.tr, (Erişim tarihi 15.03.2024); Fırat, F. (1945). Fıstık Çamı Ormanlarımızda Meyve ve Odun Verimi Bakımından Araştırmalar ve Bu Ormanların Amenajman Esasları. Ankara: Ziraat Vekaleti Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayınları, Sayı 141; Günal, N. (1997). Türkiye’de Başlıca Ağaç Türlerinin Coğrafi Yayılışları, Ekolojik ve Floristik Özellikleri, İstanbul: Çantay Kitabevi; Sütgibi, S. (2001). Kozak Yöresinde Fıstık Çamının Yetişme Koşulları ve Ekonomik Değerlendirilmesine İlişkin Bazı Sorunlar, IV. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi (ss. 265-273). Muğla; Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Ormancılık İstatistikleri, Orman Tali Ürünleri Üretimi, 2022. https://www.ogm.gov.tr/tr/e-kutuphane/resmi-istatistikler, (Erişim tarihi 20.03.2024).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çetin, T. (2003) Doğal Ortam-Ekonomik Faaliyet İlişkisine Bir Örnek: Kozak Yöresi (Bergama, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23: 1, 23-46; Solbaş, Ş. (2011). Kozak Yaylası’nda (Bergama) Fıstık Çamı’nın (Pinuspinea) Ekolojik Şartları ve Yetiştiriciliği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uşak: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Türk Patent (2024). Coğrafi İşaretler Portalı-Bergama Kozak Çam Fıstığı, ci.turkpatent.gov.tr / cografi-isaretler, (Erişim tarihi 20.03.2024).