Bayburt

Yerleşim Merkezi Kentsel Destinasyon

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Doğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan bulunuyor. Ekonomik özellikleri öncelikle tarım ve hayvancılığa dayanan Bayburt, son yıllarda yerli ziyaretçiler tarafından tercih edilir hâle geldi. Bununla birlikte yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da yaz aylarında önemli bir potansiyel oluşturuyor. 2018 yılı itibarıyla ilçe ve köylerle birlikte 82 bin nüfusa sahip olan destinasyon son dönemlerde turizm ürünü çeşitlendirmelerinin de etkisiyle turist sayısında önemli gelişmeler kaydetti.

1989 yılında il statüsü kazanan Bayburt, bünyesinde bulundurduğu somut ve somut olmayan kültürel miras varlıkları ile 2000’li yıllardan sonra birçok farklı pazarlardan ziyaretçi çekmeye başladı. Bayburt ilinin turizm arz ve talep yapısı incelendiğinde, 2019 yılında destinasyona gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık olarak 8.000 geceleme sayısı ise 25 bini buldu. Kent 2019 yılının Aralık ayı itibarıyla iki işletme belgeli konaklama tesisi, 138 oda ve 271 yatak kapasitesine sahiptir. Yatırım belgesine sahip bir konaklama tesisi 90 oda ve 180 yatak kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte belediye belgeli konaklama tesisleri ise dört adet olup 73 oda ve 122 yatak kapasitesine sahiptir. Destinasyonda toplam yatak kapasitesi yaklaşık olarak 600’dür.

Erzurum ve Trabzon gibi önemli destinasyonlara çok yakın olan Bayburt’a ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Fakat Bayburt ile Gümüşhane illeri arasında yapılan ve 2020 yılında bitirilmesi planlanan havaalanı ile ulaşımın kolay sağlanması ve bu sayede turizmin gelişmesine de katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra Bayburt ilinin Demirözü ilçesinde bulunan Demirözü Barajı’nda 2017 yılında tekne turlarının yapılmaya başlaması, Bayburt’ta ürün çeşitlendirmesi adına önemli gelişmelerdendi. Ayrıca Bayburt iline 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kop Dağı Kayak Merkezi, deniz-kum-güneş turizminin yapılma imkanının olmadığı bu kent için önemli bir turizm çekim unsurudur. Çağdaş sanatların ve geleneksel el sanatlarının bulunduğu kültür turizminin somut bir göstergesi olan Baksı Müzesi ise Bayburt’un kültürünü yansıtan ve yerel ekonomiye katkı saylayan bir turizm unsurudur.

Bayburt, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Baksı Müzesi, Bayburt Kalesi, Dede Korkut Kümbeti, Bayburt Ulu Camii, Kop Dağı Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Kop Dağı Kış Turizm Merkezi gibi birçok turizm çekiciliğiyle ziyaretçileri ağırlıyor. Ziyaretçiler genel olarak rahatlama, dinlenme, sosyalleşme ve yeme-içme motivasyonları ile Bayburt’u ziyaret ediyor. Kentte kış turizm merkezi olmasının yanında şenlikler ve festivaller de destinasyon için önemli çekim unsurudur. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin geleneksel olarak her yıl düzenlenmesi, bu şölen kapsamında geleneksel sporumuz olan cirit oyunları gösterilerinin sunulması ilgi çeken bir etkinlik olarak ziyaretçileri cezbediyor.

Sürdürülebilir kırsal turizm kapsamında düzenlenen Organik Hasat Şenliği ile organik üretimin teşvik edilmesiyle bölgede gerçekleştirilen tarımsal üretime katkı sağlanıyor. Kentte tarımsal üretime destek sağlanması ve yerel üretim ile birlikte yiyecek sektöründeki gelişmeler de gözardı edilemez duruma geliyor. Dolayısıyla farklı lezzetleriyle mutfak kültürünün keşfedilmesi gereken bir destinasyon olan Bayburt’ta lor dolması, Bayburt ketesi, Bayburt balı, galaçoş, tatlı çorba, ziron gibi yerel yiyecekleri de popülerdir. Tarıma verilen önem ve mutfak kültürünün çekim unsuru olarak öne çıkarılmasında 2008 yılında kurulan Bayburt Üniversitesi, organik tarıma verdiği önem ve arıcılık araştırma merkezi ile araştırmacıları aracılığıyla sürdürülebilir kırsal turizmin desteklenmesinde önemli görevler üstlendi. Bayburt ili suç olaylarının yaşanmaması, gelenek, örf ve adetlerin kuşaktan kuşağa aktarılması ve misafirperver kültürün devam ettirilmesi ile ziyaretçilerini kabul eden bir destinasyondur.

Yararlanılan Kaynaklar

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Ne Yenir, https://bayburt.ktb.gov.tr/TR-91934/ne-yenir.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Bayburt Postası (2018). Demirözü Barajı’ndan Turizme Büyük Katkı, http://www.bayburtpostasi.com.tr/gezi-cevre/demirozu-baraji-ndan-turizme-buyuk-katki-h16743.html, (Erişim tarihi: 20.12.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019a). Belediye Belgeli Tesis İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201137/belediye-belgeli-tesis-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 15.12.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019b). Turizm Yatırım ve İşletme (Bakanlık) Belgeli Tesis İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201136/turizm-yatirim-ve-isletme-bakanlik-belgeli-tesis-istati-.html, (Erişim tarihi: 16.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Korkmaz, Ö. (2017). Kültür Turizminde Müzelerin Yeri: Baksı Müzesi ve Bayburt Ekonomisine Etkisi, Journal of Yasar University, 12(45): 76-92; Orman ve Su İşleri Bakanlığı (2013). Bayburt İlinde Doğa Turizmi Master Planı 2013-2023. Bayburt: Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bayburt Şube Müdürlüğü.