Baksı Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Bayraktar, Bayburt, 2020 - )

Bayburt’un merkez ilçesine bağlı 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar Köyü’nde bulunmaktadır. Baskı Müzesi bir sanat müzesi niteliğindedir. Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kurulan müze 2010 yılının Temmuz ayında hizmete açıldı. Baksı Müzesi 2014 yılı Avrupa En İyi Müze Ödülü’nü aldı. 2005 yılında kurulan Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nın çabalarıyla gönüllüler ve eserlerini bağışlayan sanatçıların oluşturduğu sinerji Baksı Müzesi’ni toplumsal bir projeye dönüştürdü. Müzenin ana binası 2010 yılında tamamlanıp, 2012 yılında ise müzenin yeni sergi salonu olan Depo Müze hizmete açıldı. Mimarisi ve içeriği ile sıra dışı bir müze örneği sunan Baksı Müzesi geleneksel el sanatları ve çağdaş sanat örneklerini bir araya getirmektedir.

Baksı Müzesi 40 dönümlük bir araziye yayılmakta ve bu alanda sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi bulunmaktadır. Müzenin 1.500 metre kareden oluşan ana sergi salonunda çağdaş sanat eserleri ve tasarımlar sergilenirken özellikle disiplinler arası süreli sergi organizasyonları yapılmaktadır. 1.000 metrelik alana yayılan Depo Müze Salonu’nda ise çağdaş sanat eserlerinin yanı sıra cam altı, işleme ve âlemler taş baskı, seramik ve çömlekler gibi koleksiyonlar ve şifa tasları, yazılar, resimler koleksiyonları ile ehramlar sergilenmektedir.

Baksı Müzesi’nde seminer, sempozyum, söyleşi, panel, konser gibi çeşitli eğitsel ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Özel gün ve toplantılarda bölge halkının çevre köylerden gelen insanlarla sosyalleştiği bir ortam yaratan müzede kilim, ehram ve çağdaş sanat atölyeleri bulunmaktadır. Müze Kütüphanesi’nde yaklaşık 10 bin eser bulunmaktadır. Kütüphane bünyesinde sanat yayınları, sergi katalogları ve halkbilimi alanına ait kitaplar bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Korkmaz, Ö. (2017). Kültür Turizminde Müzelerin Yeri: Baksı Müzesi ve Bayburt Ekonomisine Etkisi, Journal of Yasar University, 12(45): 76-92; Özkan, A. (2019). Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Ünivesitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://baksi.org/tr/anasayfa, (Erişim tarihi: 26.12.2019).