Bandırma
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Kentsel Destinasyon
-
2020
Marmara Denizi'nin kıyısında yer alan Bandırma, Balıkesir’in en büyük ilçelerindendir. Kuruluş tarihi net olarak bilinmeyen bölgenin yapılan kazılar sonucunda MÖ VIII. ve IX. yüzyıllar arasında kurulduğu tahmin ediliyor. Tarih boyunca birçok farklı krallık ve medeniyet tarafından yönetilen Bandırma yakın şehirlerin merkez limanı olarak kullanıldı. Bu özelliği ile bölgeye Güvenli Liman adı verilmiş.
Tarihi kaynaklar incelendiğinde, 1136 yılında Osmanlıların egemenliğine giren Bandırma o tarihten günümüze kadar liman bölgesi olma özelliği ile öne çıkmıştır. Bölgeye 1856 yılında vapur işletme izni verildi. Bölgede 1874 yılında büyük bir yangın çıktı ve tüm Bandırma yangından etkilendi. Ancak kısa sürede yangının etkileri giderildi ve Bandırma eski halini aldı. Bandırma bir dönem boyunca Ege Bölgesi’ni İstanbul ile bağlayan tek liman olma özelliği taşıdı. Özellikle 1900’lü yılların başında İstanbul’dan birçok tüccar gemisi Bandırma’yı ziyaret etti.
Bölgenin ticari geçmişi ve stratejik konumu günümüz Bandırma’sının oluşumunda büyük rol oynadı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile Cumhuriyet’in ilanının ardından Bandırma hızlı bir gelişim gösterdi. Bandırma günümüzde önemli bir sanayi kentidir. Bandırma’ya ilk kez 1993 yılında bir yükseköğretim programı açıldı. 2015 yılında ise, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi kuruldu. Bandırma’nın 2019 yılına ait nüfusu 156.787’dir. Türkiye’nin en büyük limanlarından bir tanesine sahip olan sahil ilçesinin nüfusu Türkiye’deki bazı illerin nüfusundan fazladır.
Balıkesir doğal güzelliklerinin yanında zengin kültürel ve tarihi yapılara sahip bir destinasyondur. Bandırma’da bulunan Arkeoloji Müzesi, Kuş Cenneti Milli Parkı, Daskyleion Antik Kenti, Kyzikos Antik Kenti, Erdek, Kapıdağ ve Son Kurşun Anıtı bölgenin en önemli doğal, tarihi ve kültürel değerlerindendir. Özellikle Son Kurşun Anıtı, Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı ve son kurşunun atıldığı bölge olması nedeniyle hüzün (dark) turizmi kapsamında ziyaret ediliyor. Bandırma özellikle av turizmi gibi alternatif turizm türleri açısından gelişti. Balıkesir’in sahip olduğu 505 adet belediye ve bakanlık belgeli konaklama tesisinin yüzde 15’i Bandırma’da bulunuyor. Bandırma’da 63 adet belediye belgeli, 12 adet bakanlık belgeli olmak üzere toplam 25 konaklama tesisi bulunuyor. 2019 yılı verileri incelendiğinde, tesislerde konaklayan toplam kişi sayısı 128.703; yapılan geceleme ise 193.014’tür. Tesislerin doluluk oranı 2019 yılında yüzde 37 olarak gerçekleşti. Tesislerde ortalama kalış süresi ise bir buçuk gündür. Gecelemelerin yüzde 7,5’i yabancı ziyaretçidir.
Balıkesir’in lojistik merkez olması açısından oldukça önem taşıyan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi kapsamında Tekirdağ-Çanakkale-Bandırma Demiryolu projesi, Bandırma-Bursa-Bilecik Yüksek Hızlı Tren projesi, Bandırma-Balıkesir-İzmir Yüksek Hızlı Tren projesi hayata geçirildiğinde, Bandırma’nın ticaret ve turizm açısından bölgenin en önemli destinasyonlarından biri haline geleceği düşünülmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
Alili, M. (2017). Avrupa’daki ve Türkiye’deki Hüzün Turizmi Destinasyonlarının Karşılaştırması Üzerine Teorik Bir Çalışma, Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1): 37-50; Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). İşletme Belgeli Konaklama Tesisleri, https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-230958/isletme-belgeli-konaklama-tesisleri.html, (Erişim tarihi: 11.3.2020); Bandırma Belediyesi (2020). Turizm, https://www.bandirma.bel.tr/sayfa/turizm-338, (Erişim tarihi: 24.3.2020); Güney Marmara Kalkınma Ajansı (2019). Balıkesir’de Turizm, http://www.investinbalikesir.com/tr/24426/BALIKESIRDE-TURIZM, (Erişim tarihi: 22.3.2020).