Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği

(Balıkesir 2013 - )

22.10.1975 tarihinde 1438 Sayılı yasaya göre Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu adıyla kuruldu. 1982 yılında çıkarılan 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince ad ve statü değiştiren Yüksekokulun adı Uludağ Üniversitesi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu oldu. 1992 yılında 3837 sayılı kanunla kurulan Balıkesir Üniversitesi’ne bağlandı. 25.04.2013 tarihinde ise Resmi Gazete’de yer alan 2013/4459 sayılı kararla Yüksekokul kapatılarak yerine Turizm Fakültesi kuruldu.

Fakülte’de, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Rekreasyon Yönetimi olmak üzere dört farklı lisans programı mevcuttur. Tüm bölümlerde tamamen Türkçe öğretim yapılmaktadır. Ancak ilk yarıyıldan itibaren mesleki yabancı dil ve ikinci yabancı dil dersleri zorunludur. Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri örgün ve ikinci öğretim olarak eğitime devam ederken Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Rekreasyon Yönetimi bölümlerinde sadece örgün öğretim olarak yürütülmektedir.

Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Konaklama İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dallarında beş adet yüksek lisans ve iki doktora programı bulunmaktadır. Tezli Yüksek Lisans Programlarından Turizm Rehberliği 2015-2016; Gastronomi ve Mutfak Sanatları 2016-2017; Tezsiz Yüksek Lisans Programı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ise, 2019-2020 öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmektedir. Turizm İşletmeciliği Doktora Programı 1993-1994; Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Programı 2018-2019 yılından itibaren alanında uzman akademisyenler yetiştirmeyi sürdürmektedir.

Türkiye’deki en köklü turizm okullarından biri olan fakülte, kaliteli eğitim içeriği ve donanımlı kadrosuyla turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri, üst kademe yönetici adayları, gastronomlar ve rekreasyon yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca eğitimleriyle teoriyi pratiğe dönüştürmenin yanı sıra turizm sektörünün gelişmesine ve turizm bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak misyonu ile uluslararası ve ulusal seviyede tanınırlığa sahip, bilgi üreten, girişimci ve yenilikçi bir fakülte olmak ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak vizyonunu benimsemektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gülenç, S. (2018). Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm: Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri ve Meslekler (ss. 659-684), İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayıncılık; http://www.balikesir.edu.tr/, Erişim tarihi: 22.01.2021.