Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı
Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği
(Balıkesir, 1992 - )
-
2019
Uludağ Üniversitesi’ne bağlı olarak kuruldu. 1992 yılında Balıkesir Üniversitesine aktarıldı ve Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Doktora Programı adını aldı. 06. 06. 2014 tarihinde alınan kararla adı Turizm İşletmeciliği Doktora Programı olarak değiştirildi. Yeni isim altında 2014/2015 güz döneminde yedi doktora kontenjanı açıldı.
Birçok akademisyen yetiştirmiş olan programın mezun sayısı 2019 yılının Kasım ayı itibariyle atmışın üzerindedir. Dersler, Balıkesir Üniversitesi’nin Çağış Kampüsü’nde yürütülmektedir. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) eşit ağırlık ve dil puanlarıyla öğrenci kabul etmektedir. Puan şartını sağlayan öğrencilere mülakat yapılmaktadır. Programa başvuran öğrencilerin lisans veya yüksek lisansını turizm alanında yapmış olması ve yüksek lisans mezunu olması gerekmektedir. Ayrıca lisansını turizm alanı dışında tamamlamış adaylara zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanmaktadır. Programa kabul edilen öğrenciler, Balıkesir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabi tutulmaktadır.
İlk defa 2019-2020 güz döneminde Somut Olmayan Kültürel Miras alanında doktora tezi hazırlayan üç öğrenciye YÖK Doktora Bursu verildi. Ayrıca öğrenciler, Erasmus+ Programı Öğrenci Öğrenim Hareketliliğine başvurarak bir dönem yurtdışında eğitim alabilmektedir.
Programdan başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin, her dönem en az 12 kredi alması ve öğrenim süresince en az 240 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisini tamamlaması gerekmektedir. Programda zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra uzmanlık alan, seminer, yeterlilik, tez önerisi ve tezin tamamlanması gerekmektedir. Ders veren ve tez danışmanlığı yapan öğretim üyeleri turizm işletmeciliğinin yanı sıra rehberlik, rekreasyon, gastronomi ve eğitim bilimleri gibi farklı alanlarda uzmanlaştılar.
Doktora programının amacı, turizm işletmeciliği alanının problemlerinden yola çıkarak alternatif çözüm önerilerine ulaşan, bu önerileri tartışan, bağımsız araştırmalar yürütebilen, bilimsel araştırma disiplinine sahip, bilime özgün katkı sağlayabilen ve bu katkıyı alanındaki diğer akademisyenlere aktarabilen akademisyen adayları yetiştirmektedir. Program mezunları, akademik kadrolara başvurabilir veya doktora sonrası çalışmalar yürütebilir.
Referanslar
Balıkesir Üniversitesi (2019). Genel Şartlar. http://www.balikesir.edu.tr/bau_yonetim/yuk leme/birim/32/gn2020.pdf, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Balıkesir Üniversitesi Bologna Bilgi Sistemi (2019). https://obs.balikesir.edu.tr/oi bs/bologna, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü (2019). Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü’nden 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Kontenjanları. http://www.balikesir.edu.tr/bau yonetim/yukleme/birim/32/ knt2020.pdf, (Erişim tarihi: 04.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Balıkesir Üniversitesi. www.balikesir.edu.tr, (Erişim tarihi: 04.12.2019).