Aydıncık

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Kültürel Miras Destinasyonu

Mersin’e bağlı bir ilçedir. İl merkezine olan uzaklığı 173 kilometredir. Akdeniz Bölgesi’nin en büyük ikinci ili olan Antalya’ya olan uzaklığı ise 325 kilometredir. Aydıncık’ın kuzeyinde Gülnar, doğusunda Silifke, batısında Anamur ilçeleri yer almaktadır.

Akdeniz iklimine sahip olan Aydıncık, Orta Toroslar’ın Akdeniz’e inen kolları üzerine yerleşik konumda yer almaktadır. Dağ ve deniz arasına sıkışmış olması sebebiyle arazi yapısı son derece engebeli ve dağlıktır. İlçede çeşitli yaylalar ve dereler yer almaktadır. Menekşe, Kızılyokuş, Gözsüzce ve Soğuksu önemli akarsularıdır.

Aydıncık, Antik dönemde ‘Celenderis-Kelenderis- Gilindire’ isimleriyle tanınıyordu. Konumunun Kıbrıs’a en yakın bölgede bulunması sebebiyle eski çağlarda önemli bir tarihi liman şehri olarak gelişim gösterdi. Fenikeliler döneminde kurulduğu düşünülen Kelenderis sırasıyla, Persler, Selefkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini yaşadı. İlçede gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar neticesinde Aydıncık’ın tarihinin Hititler dönemine kadar uzandığını tahmin edilmektedir. İlçe merkez ve çevresinde eski dönemlere ait çeşitli tarihi kalıntılar yer almaktadır. Yapılan çalışmalarda ve arkeolojik kazılarda Selefkoslar döneminde seramikler; Roma döneminden tiyatro, anıt mezar, Bizanslılar döneminden kap, kacaklar bulundu. İlçenin başlıca tarihi ve doğal varlıkları Liman Kalesi, Liman Hamamı, Tiyatro, Dört Ayak anıt mezar ve Türkiye mağara literatüründe Kambriyen yaşındaki kayaçlar içerisinde gelişen üç mağaradan biri olan Gilindire Mağarası’dır.

Aydıncık ilçesinde şu bölgeler koruma altındadır: Yelkenli Ada (Birinci Derece Arkeolojik Sit+ Birinci Derece Doğal Sit Alanı), Fok Üreme Sahaları (Birinci Derece Doğal Sit Alanı), Büyük Ada (Birinci Derece Arkeolojik Sit+Birinci Derece Doğal Sit Alanı), Fok Üreme Sahaları (Birinci Derece Doğal Sit Alanı), İnce Kum Tabiat Parkı ve Gilindire Mağarası Tabiat Anıtı.

Referanslar

Akkuş, O. ve Güneş, G. Mersin-Aydıncık İlçesi ve Çevresinin Kültür Turizmi Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(2): 73-98; Aydıncık Belediyesi, http://www.mersinaydincik.bel.tr/Aydincik.aspx?id=2, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Aydıncık Kaymakamlığı, http://www.mersinaydincik.bel.tr/Aydincik.aspx?id=1, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Mersin Valiliği, http://www.mersin.gov.tr/aydincik, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Özşahin, E., & Kaymaz, Ç. K. (2014). Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası’nın Turizm Potansiyeli (Aydıncık, Mersin), Eastern Geographical Review, 19(31).