Aşçı Yamağı

İş ve Meslek Aşçı

Mutfak, yiyecek-içecek işletmelerinde yiyecek üretiminin yapıldığı yerdir. Mutfaklarda çalışan kişilerin yetenekleri ve özellikleri o mutfağın kalitesini oluşturmaktadır. Yiyecek-içecek işletmelerinde mutfak departmanında verimliliğe ulaşma, tüm mutfak personelinin görev tanımları kapsamında üzerine düşen görevleri detaylı bir şekilde eksiksiz ve hatasız yapması ile sağlanabilmektedir. Bu işletmelerde gıda maddelerinin teslim alınarak depolanmasından hazırlanmasına ve servisine kadar geçen zamanda sürekli bir iş akışı söz konusudur. Mutfakta üretim esnasında iş akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için çalışanlar arasında hiyerarşik sıraya göre yapılan işler, yetki ve sorumluluklar belirlenmektedir. Aşçı yamağı da bu hiyerarşik sırada yer alan personeller arasındadır.

Yamak, kavram olarak bir işte yardımcı olarak çalışan erkek anlamındadır. Aşçı yamağı ise, yemek yapma sanatını meslek edinen kişilerin profesyonelliğe ilk adımlarını attıkları anda alacakları unvandır. Aşçı yamağının diğer adı aşçı yardımcısıdır. Aşçı yamağı/yardımcısı sonraki aşamada aşçı, en sonunda da baş aşçı olmaktadır.

Çok sayıda personel çalıştıran yiyecek-içecek işletmelerinde et veya balık yemekleri, salatalar, mezeler ve tatlı gibi yiyecek türleri ilgili personeller tarafından hazırlanır. Bu işletmelerde genellikle erkek olan aşçı yamakları her türdeki yemek hazırlama süreçlerinden ayrı ayrı geçmek zorundadır. Aşçı yamakları bu süreçlerde çorbayı karıştırmayı, bir meze tabağını hazırlamayı, çeşitli balık ve sebzeleri pişirmeyi, etleri kızartmayı, sos hazırlamayı, tatlı ve pastaları süslemeyi öğrenir. Uzmanlaşan aşçı yamağı meslek hayatına aşçı olarak atanır ve kendine uygun bir iş seçer.

İşletmelerin çalışma prensipleri doğrultusunda aşçı yamağı ya da yardımcısı, araç-gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma düzenlemelerine, mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uymak zorundadır.

Aşçı yamağı/yardımcısının görevleri arasında; çalışma ortamını temizlik ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlamak, işletmede günün mönüsü için gerekli malzemeleri mutfağa getirmek, yiyecek malzemelerinin ayıklanması, soyulması ve doğranması gibi ön işlemleri yapmak, et ve sebzeli yemek çeşidine göre sosları yapmak, etli veya sebzeli yemek çeşidi ile sıcak-soğuk mezelerin hazırlanmasında aşçıya yardımcı olmak, yemek malzemelerini depoya taşımak, mutfakta kullanılan araç-gereçlerin yanı sıra mutfağın genel temizliğini yapmak, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kurallara uymak ayrıca mesleği alanındaki gelişmeleri takip ederek uygulamak yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Eraslan, N. (2013). Pişirme Yöntemleri. (İkinci Baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; https://www.nkfu.com/asci-ne-is-yapar-hakkinda-bilgi/, (Erişim tarihi: 11.12.2019); https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsIlanDetay.aspx?uiID=00004981669&isyeriTuru=%C3%96zel, (Erişim tarihi:13.12.2019).