-
2019
Otellerin mutfak departmanlarında ya da lokanta gibi bir yiyecek içecek işletmesinde aşçıbaşının direktifleri doğrultusunda aşçıların veya diğer mutfak çalışanlarının işine nezaret eden ve çalışanlar arasında gerekli koordinasyonu sağlayarak aşçıbaşına yardımcı olan kişidir. Aşçıbaşı yardımcısı doğrudan aşçıbaşına bağlı olarak çalışmakta ve işletmenin hedefleri doğrultusunda mutfağın yönetilmesine destek olmaktadır. Aşçıbaşı yardımcısı çalıştığı bir mutfağın bütün bölümleri hakkında bilgi ve beceriye sahip olması gerekmektedir. Mesleki bilgilerinin yanı sıra planlama, örgütleme, yöneltme, etkileme ve kontrol gibi yönetsel bilgilerinin olması bir aşçıbaşı yardımcısının gelecekte aşçıbaşı olmasını sağlayacak önemli özelliklerdendir. Aşçıbaşı yardımcısı ileriki kariyer dönemlerinde bir aşçıbaşı adayıdır ve aşçıbaşının olmadığı zamanlarda mutfaktaki rutin işlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamakla görevlidir. Aşçıbaşı ile eşgüdümlü çalışarak özelikle yönetimsel iş konularını aşçıbaşına danışmaktadır. Aşçıbaşı yardımcısı aynı zamanda alt kademedeki aşçılar ve mutfak çalışanları ile aşçıbaşı arasında bir köprü vazifesi görmekte ve mutfaklardaki iş akışını kontrol ederek aşçıbaşına gerekli bilgileri vermektedir.
Aşçıbaşı yardımcısı, mesleklerin uluslararası standart sınıflandırmasına (ISCO-08, International Standart Classification of Occupations) göre belirlenlenmekte, SGK ve İŞKUR meslek kodları listesinde 3434.05 Meslek Kodu ile yer almaktadır. Aynı zamanda Türk Meslekler Sözlüğünde belirtilen meslek bilgilerinde güncel meslek olarak kategorize edilmektedir.
Aşçıbaşı yardımcısına uluslararası alanyazında ve mutfak jargonunda Fransızca bir kelime olan sous chef denilmektedir. Bir işletmede bulunacak aşçıbaşı yardımcılarının sayısı işletmenin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda aşçıbaşı yardımcıları belirlenmiş işlerin yürütülmesi için ortak ya da paylaştırılmış bir işi aşçıbaşının yönlendirmesiyle gerçekleştirmektedirler. Aşçıbaşı yardımcıları için mutfak içerisindeki işler genellikle üretim, sipariş ve satın alma, maliyet kontrol, müşteri memnuniyeti takibi, personel çalışma düzeni, haftalık ve yıllık izinlerin planlanması, toplu yemek organizasyonları gibi ofis dışı ve ofis içi işler olabilmektedir.
Referanslar
Gisslen, W. (2011). Professional Cooking (Yedinci baskı). ABD: John Wiley Sons; Morgan, J. L. (2006). Culinary Creation: An Introduction to Foodservice and World Cuisine. Birleşik Krallık: Elsevier; Ünlü, D. (2016). Mutfak Organizayonu. İçinde; S. Önçel (Editör) Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.