Antropolog Turist
Kavram Sosyoloji
-
2019
Antropolog ve turist, yeni yerler ve kültürler keşfeden benzer amaçlar ile hareket eden topluma yabancı kişilerdir. Antropolog turist, ziyarette bulunduğu toplumun dünyadaki konumunu, dünya ile olan politik ve ekolojik bağlantılarını bilen ve bu yöndeki gelişmeleri dikkate alarak inceleme yapan turisttir. Alan çalışmasında ise antropolog turist daha düzenli bilgi biriktirmesi, kayıt yapması ve mümkün olduğu kadar objektif olması ile turistten ayrılabilir. Turistik gezileri kanıksamış yerli halk, turistlere kendi kültürünü olduğundan farklı/abartılı gösterebilir, antropolog turist ise bunun farkındadır.
Bir bilim dalı olarak antropoloji, ilkel toplumların kültürlerini araştırma/inceleme çalışmaları ile ortaya çıktı. Amerika, Afrika ve Avusturalya gibi kıtalardaki yerliler, farklı kültürler keşfedildi. Günümüzde turistler farklı bölgeleri/kültürleri keşfeden, antropologların izinden gitmektedirler.
Sosyal ya da kültürel antropolojinin işlevi zaman içinde değişime uğradı. Bu disiplin, tıpkı sosyoloji gibi toplumu incelerken, her türlü kültürel unsuru, toplumsal yapıyı, kültürel değişmeleri de işin içine katarak daha evrensel bir bakış açısı sergiledi. Sosyal ve kültürel antropoloji, fiziki/paleoantropolojinin tersine, tarih öncesi değil günümüz toplumları ile ilgilenmektedir. Tarih öncesi toplumlara ise günümüz toplumlarını aydınlatmak için değinebilmektedir. Kültürel antropolojinin; hukuk antropolojisi, sağlık antropolojisi, dil antropolojisi gibi birçok alt dalı vardır. Kültürü ilgilendiren her unsuru antropolojinin perspektifini kullanarak incemektedir. Bu alanlardan biri de turizm antropolojisidir. Bu alan turizm olgusunu; turistik bölgelerin kültürünü, turistlerin deneyimini ve davranışlarını inceleme konusu edinir. Uluslararası turizmi antropolojik açıdan inceleyen en temel kaynaklardan biri Smith’in (1989) Turizm Antropolojisi kitabıdır. Antropolojik açıdan turist kavramının teorisi için ise Bauman’ın (1991) kitabındaki yabancı kavramı öne sürülebilir.
Referanslar
Graburn, N. (2002). The Ethnographic Tourist. The Tourist as a Metaphor of The Social World. Oxon: CABI; Lanfant, M. F., Allcock, J. B., ve Bruner, E. M. (1995). International Tourism: Identity and Change. Londra: Sage.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Bauman, Z. (1991). Modernity and Ambivalence (Modernlik ve Müphemlik). Cambridge. Birleşik Krallık: Resmi Yayın; Smith, V. (1989). Hosts And Guests: The Anthropology of Tourism. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.