Zeki Müren Sanat Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Bodrum, Muğla, 2000 - )

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da Kumbahçe Mahallesi’nin sınırları içindeki Zeki Müren Caddesi üzerinde bulunan müzedir. Türkiye’de sanatçı müze evi tanımına uyan en güzel örneklerden biridir. Türk sanat müziğinin gelmiş geçmiş en önemli ses sanatçılarından olan ve aynı zamanda söz yazarı, besteci, şair, sinema oyunculuğu da yapan Zeki Müren adına, ölümünden sonra Bodrum’daki evi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenerek 08. 07. 2000 tarihinde ziyarete açıldı. Faaliyetlerini Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne bağlı olarak sürdürmektedir.

Türk halkının ‘Sanat Güneşi ve Müziğin Paşası lakaplarını verdiği, devlet sanatçısı unvanına sahip sanatçı, Bodrum kentine olan hayranlığı nedeniyle bugün müze haline getirilen evini 1977 yılında satın aldı. Tüm mal varlığını sağlığında Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfına bağışladı. TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen gecede çekimler esnasında fenalaşarak 24. 09. 1996 tarihinde vefat etti. Bodrumdaki evi Kültür Bakanlığı’na devredilerek, restorasyonu sağlandı. Müze tam bir Bodrum evi görünüşündedir. Ev iki katlı olup, denize bakan ön ve arka tarafında bahçesi bulunmaktadır. Evin girişi caddeden yüksekte olduğundan merdiven aracılığıyla evin girişine ulaşılmaktadır. Bugün camla kapatılmış olan teras bölgesinden eve giriş yapılmakta olup, bu bölümde danışma, bilet gişesi ve sanatçının hayatının Türkçe ve İngilizce anlatıldığı iki büyük tablo bulunmaktadır. Zeki Müren sağlığında evin ilk katını kullandığı için birinci kat sanatçının yaşadığı şekilde korunarak daha çok yaşam alanı objeleri sergilenmektedir. Müze de sergilenen eşyaların bir kısmı sanatçının İstanbul’daki evinden getirilmiştir.

Zeki Müren Sanat Müzesi’nde çok sayıda eşya ve eser sergilenmektedir. Günlük kullandığı eşyalar, yatağı, mobilyaları, televizyonları, mutfak eşyaları, giysileri, konserlerinde giydiği ve çoğunu kendisinin tasarladığı kostümler, gözlükleri, kol düğmeleri, tespihleri, kalemleri, çeşitli büyüklükteki fotoğraf ve portreleri, daha çok konser ve sahne fotoğrafları, annesinin resimleri, özel eşyaları, takıları, süs eşyaları ve biblolar müzede önemli bir yer tutmaktadır. Sanatçı adına hayranlarının ve diğer sanatçıların yaptığı portreler, sanatçı dostlarıyla olan fotoğrafları, sanatçıya hayranları tarafından yazılan mektuplar, sanatçının haberini yapan gazete örnekleri, Zeki Müren’in kendi çizdiği suluboya ve karakalem çalışmaları, taş plakları, gramofonlar, çeşitli markalardaki radyo ve teypler, fotoğraf makinaları da sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında bulunan eserler arasında sanatçıya verilen ödüller dikkat çekmektedir. Bu ödüllerin en önemlileri Güzel Sanatlar Akademisi Mezuniyet Diploması, Yedek Subay Okulu Diploması, Mehmetçik Vakfı Madalya Beratı, Yılın Sanatçısı Ödülü, Altın Plak Yılın Sanatçısı Ödülü, MÜYAP ödülleri, bunun yanında birçok kurum ve kuruluştan verilen başarı belgeleri, madalyalar, kupalar ve teşekkür belgeleri sayılabilir. Müzenin ön bahçesinde Zeki Müren’in bronz bir heykeli ile 1976 model Buick Regal marka otomobili sergilenmektedir.

Güvenliğin kamera sistemi ile sağlandığı müze içerisinde, sanatçının kendi sesinden sürekli müzik yayını yapılmaktadır. Müze haftanın altı günü ziyarete açık olup, ziyaret saat aralıkları yaz ve kış dönemine göre ayarlanmaktadır. Müze girişi ücretlidir. Müze girişinin hemen yanında ve arka bahçede ziyaretçiler için bir kafeterya bulunmaktadır.

Zeki Müren Sanat Müzesi, ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen unutulmayan ve eserleri halen büyük bir özlemle dinlenen sanatçının hatırasını yaşatan en önemli mekândır. Müzenin ziyaretçi sayısı her yıl artış göstermektedir. Turizmde marka bir şehir olan Bodrum’ a gelen turistleri kültür turizmi ve sanat turizmine yönlendirme açısından önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Semaye İşletmesi Genel Müdürlüğü (DÖSEM). (2014). http://www.dosim.gov.tr/muze/202, (Erişim tarihi: 13.06.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). https://mugla.ktb.gov.tr/TR-159791/zeki-muren-sanat-muzesi.html, (Erişim tarihi: 20.06.2019); Özgürel G. & Baysal, K. (2018). Sanat Turizmi Açısından Müze Evler: Zeki Müren Sanat Müzesi Örneği, Journal of Social & Humanıtıes Scıences Research, 5(31): 4727–4741.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Semaye İşletmesi Genel Müdürlüğü (DÖSEM). (2014). http://www.dosim.gov.tr/muze/202, (Erişim tarihi: 13.06.2019); Özgürel G. & Baysal, K. (2018). Sanat Turizmi Açısından Müze Evler: Zeki Müren Sanat Müzesi Örneği, Journal of Social & Humanıtıes Scıences Research, 5(31): 4727–4741.