"Yurtiçi Seyahat (Ingoing) Araştırması" Başlıklı Rapor

Araştırma Yayınlar Sivil Toplum Kuruluşu Araştırması Rapor

(İstanbul, 1991)

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından 1991 yılında GALLUP PİAR Araştırma şirketine yaptırılan, yurtiçi seyahate çıkmayı planlayan 15 yaş üstü, üst ve orta (A, B, C1) sosyo-ekonomik gruba mensup kişileri hedef kitle olarak saptayan çalışmadır. Çalışmanın temel soruları şunlardır: 1) Yurtiçi turizme olan talebin ve bu talebin geldiği kitlelerin belirlenmesi, 2) bu kitlelerin ne kadar seyahat harcamasını karşılama gücü olduğunun belirlenmesi, 3) ödeme olanaklarının araştırılması, 4) yurtiçi seyahat planlayanların “kişisel” olarak mı yoksa tur ile mi gitmeyi tercih ettikleri, 5) kişisel olarak gitmeyi planlayanların, hangi konularda tur ile gidebileceklerinin saptanması, 6) potansiyel müşterilerin tercih ettikleri turistik bölgelerin belirlenmesi, 7) seyahat kararının verilmesini etkileyen nedenlerin ve bu karar sürecinin incelenmesi, 8) yurtiçi seyahat yapmış olanların davranışlarının incelenmesi ve memnuniyet derecelerinin değerlendirilmesi, 9) mevcut ve potansiyel müşterilerin turizm şirketlerinden beklentileri ve bu sektöre karşı tutumları, 10) mevcut ve potansiyel müşterilerin bir yurtiçi seyahat sırasındaki konaklama, transport ve tatil yöresi tercihleri.

Araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Trabzon olmak üzere, Türkiye’de seyahat edebilecek nüfusu temsil edecek şekilde, altı ilde gerçekleştirildi. Araştırmada hedef alınan 15 yaş üstü, üst ve orta sosyo-ekonomik gruba mensup kişiler seçildi. Araştırma, yüzyüze görüşme yöntemi ile önceden hazırlanmış bir soru formu çerçevesinde yürütüldü. Çalışmanın uygulanması 1990 yılının Kasım-Aralık aylarında, sekiz hafta içinde tamamlandı.

Araştırmadan sonuç olarak; Türkiye kent nüfusunun yüzde 66’sının 1991 yılında yurtiçi seyahat yapmayı düşünmediği, nüfusun yalnızca yüzde 34’ünün 1991 yılında seyahat planladığı ortaya çıktı. Türkiye kent nüfusunun seyahat acentaları için yüzde 30’luk bir potansiyel olduğu görülürken, bu kitle arasında kayda değer bir kesimin seyahat acentalarına karşı nisbi bir güveni vardır. Bireysel olarak turizme çıkmayı planlayanların fikrini değiştirebilecek en önemli faktörün fiyat olduğu anlaşıldı. Yurtiçi seyahate kişisel olarak çıkmayı düşünen kitlenin yüzde 26’sının, seyahat acentası ile yapılan bir seyahatin kişisel olarak çıkılan bir seyahate oranla daha ekonomik olması halinde bir turizm şirketi ile seyahate çıkmayı düşündüğü belirlendi.

Yararlanılan Kaynaklar

TÜRSAB (1990). Yurtiçi Seyahat (Ingoing) Araştırması. İstanbul: GALLUP-PIAR Araştırma Limited Şirketi.