Yunus Paşa Camii
Doğal ve Kültürel Miras Cami
-
2020
Sakarya’nın Taraklı ilçe merkezinde bulunan Yunus Paşa Camii, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine çıktığında Taraklı’da kışlayan veziri Yunus Paşa tarafından 1516/1517 yıllarında yaptırıldığı düşünülmektedir. Bu sebeple adını Yunus Paşa olarak alan caminin kubbesi kurşun kaplı olduğu için yöre halkı tarafından Kurşunlu Camii olarak da adlandırılmaktadır.
Cami kare planlı, tek minareli, üzeri tek kubbe ile örtülü ve tamamı açık sarı kesme taştan yapılmıştır. Caminin ön cephesinde yer alan üç bölümlü son cemaat yeri, dört mermer sütunla desteklenmiştir ve bu bölümlerin üzeri sekizgen kasnaklı kubbeler ile örtülmüştür. Caminin ana kubbesi ongen bir kasnak üzerine oturtulmuş ve üzeri kurşun ile kaplanmıştır. Caminin ana giriş kapısından girildiğinde iki yanı yükseltilmiş önü parmaklıkla çevrili müezzin mahfilleri yer almaktadır. Sol taraftaki müezzin mahfilinden caminin balkonuna çıkan bir merdiven yer almaktadır. Ana giriş kapısından girildiğinde karşıda mihrap, mihrabın sağ yanında minber ve sol yanında vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Mihrabın iki yanında kum saati motifli sütunceler vardır. Caminin içinde alt kısımda hücre şeklinde 10 adet pencere bulunmaktadır. Bu pencerelere iç taraftan tahta kapılar takılmıştır. Alt kısımda yer alan bu pencereler, sivri kemer alınlıklı, dikdörtgen şeklinde ve lokma demir parmaklıdır. Üst kısımlarda ise sekiz adet pencere bulunmaktadır. Renkli camlı olan bu pencereler sivri kemerli ve fil gözlüdür.
Caminin batı cephesinin kuzeyinde, son cemaat bölmesi ile birleştiği köşede dikdörtgen kaideli, yuvarlak gövdeli ve sivri külahlı minare yer almaktadır. Yapının etrafını yüksek duvarlara sahip bir avlu çevirmektedir. Bu cephe duvarları, ince yontu tüfeki taşından inşa edilmiştir. Caminin sol yanında ve arka bahçesinde hazire (mezarlık) yer almaktadır. Bu hazirede Osmanlı döneminden yakın zamana kadar askerlerin, kadıların ve Taraklı eşrafına ait insanların gömülü olduğu ve en eski tarihli Hicri 1100 (Miladi 1688) olan 49 adet mezar bulunmaktadır. Ayrıca avlunun içerisinde yüksek bir zemin üzerinde sekizgen gövdeli, geniş saçaklı, mantar şeklinde bir şadırvan yer almaktadır.
Caminin toplam arsa alanı 1.265 metrekare ve iç alanı 144 metrekaredir ve 180 kişi aynı anda namaz kılabilmektedir. 500 yıllık tarihi ile pek çok deprem atlatmış olan Yunus Paşa Camii, 1960 yılında restore edilmiş ve son yıllarda onarımdan geçirilmiştir. Günümüzde de ibadete açık bir şekilde hizmet etmektedir.
Referanslar
Acun, H. (1996). Sakarya İli Taraklı İlçesi ve Yunus Paşa Camii. Ankara: Kültür Bakanlığı Tanıtma Eserleri, Başbakanlık Basımevi; Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2020). Yunus Paşa Camii, Sakarya, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/gezilecekyer/yunus-pasa-camii, (Erişim tarihi: 06.10.2020); Turgay, T. ve Buyruk, B. E. (2018). Geleneksel Taraklı Evleri ve Kentsel Koruma, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 7 (2).