Yeşil Tutundurma

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Çevresel riskler konusunda müşterileri bilgilendirme amacı taşımaktadır. Müşteriler, ürünlerin ya da hizmetlerin çevresel etkilerine dair halkla ilişkiler, satış geliştirme, kişisel satış ve reklam gibi tutundurma bileşenleri aracılığıyla bilgilendirilmektedirler. Yeşil odaklı mal veya hizmet pazarlamasında tutundurma faaliyetlerinin çevresel farkındalığı arttırma gibi önemli bir işlevi bulunmaktadır. Çevresel mesajlar, işletme tarafından çeşitli fırsatlar elde etmek için bir taktik olarak kullanılmamalıdır. Bunun yerine, çevresel mesajlar müşterileri eğitmeli ve aynı zamanda müşterilerin daha etkili kararlar vermelerini sağlamalıdır. Yeşil tutundurma faaliyetlerinde çevreye dair aktiviteler ve iddialar açık bir şekilde belirtilmelidir. İşletmeler çevreye duyarlılık çalışmaları ile hem sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmakta hem de müşterilerin yani turistlerin ilgilerini ve tercihlerini yönlendirmeye çalışmaktadır. Çünkü müşteriler, satın alacağı bir mal veya hizmetin çevreye olan etkilerini de göz önüne alarak değerlendirmektedir.

Konaklama işletmelerinde birtakım yeşil tutundurma faaliyetleri yürütülmektedir. İlk olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Çevreye Duyarlı Tesis unvanına sahip olması örnek olarak gösterilebilir. Konaklama işletmelerinin yeşil yıldız sahibi olması, tanınırlığını artırmaktadır. Birçok internet sitesinde çevre dostu otel olarak adı geçmektedir. Daha sonra genel kullanım alanlarında Ortak Çevremiz konulu panolar bulunmaktadır. Konaklama işletmelerinin sahip olduğu ödüller ve belgeler de sergilenmektedir. Odalardaki çevre dostu notlar ile misafirlerin yeşil dostu bireyler olarak bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Konaklama işletmelerinin web ve facebook sayfalarında, çevreyi korumaya yönelik düzenlemiş oldukları etkinliklere yer verilmektedir. Otelin yazışmalarında kullandığı matbu belgelerinin altında sertifikalar ve ödüllere yer verilmekte ve e-posta yoluyla yapılan tüm yazışmaların altına kısa çevre notu eklenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altunöz, Ö. Arslan, Ö., E ve Hassan, A. (2014). Turistlerin Yeşil Pazarlamaya Yönelik Görüşlerinin Demografik Değişkenler Kapsamında İncelenmesi, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 43 (1): 157-172; Kocaşahin, S., B. (2019). Yeşil Pazarlama Stratejileri: Dünyadaki ve Türkiye’deki Örnek Uygulamaların Karşılaştırılması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Seyhan, G. ve Yılmaz, B., S. (2010). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama: Calısta Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, 11 (1): 51-74.