Yavaş Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turistlerin seyahatleri süresince yaşadıkları ana odaklanarak zamanlarını kaliteli geçirmelerini, derinlemesine haz almaları için fiziksel olarak yavaş hareket etmelerini ve kaliteli bir deneyim yaşamak için yerel halk, diğer turistler, destinasyon ve doğayla etkileşime geçmelerini temel alan bir yaklaşıma sahiptir. Yavaş turizm, turistlerin yavaş hareket ederek kendilerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyan ve sadece gezmekten ziyade, destinasyona dair tüm ögeleri daha yakından gözlemlemelerini mümkün kılan bir turizm hareketidir. Ayrıca yavaş turizm, karbon emisyonu yaratan turistik hareketliliğin azaltılmasına ve hareketlilik esnasında sıklıkla tercih edilen ulaşım araçlarında (uçak, araba vb.) değişikliğe gidilmesi gerekliliğine dikkat çekmektedir. Bu durum, yavaş turizm ile sürdürülebilir turizmin benzer kaygılara sahip olduğu ve yavaş turizm prensiplerinin sürdürülebilirliğe ulaşmada kritik derece önem taşıdığını göstermektedir.

Kavram, İngilizce alan yazında slow tourism olarak ifade edilmekte ve felsefi açıdan yavaş hareketi (slow movement) ve yavaş yemek (slow food) hareketine dayanmaktadır. Yavaş turizme ilişkin henüz net ve açık bir tanım bulunmamaktadır. Kavramın ilgili alan yazında yavaş olgusunun tanımlanması, yavaş uygulamaların ve motivasyonların, yavaş turizme yönelik arz kaynaklarının neler olduğu üzerinde durularak ele alındığı görülmektedir. Kavramın ele alındığı ilk çalışmalarda ise yavaş seyahat (slow travel) ve yavaş turizm kavramları iç içe kullanılmıştır. Bahsi geçen çalışmalarda yavaş turizme ilişkin çerçeve turistler üzerinden çizilmeye çalışılmış ve yavaş turizmin, destinasyonlara karayoluyla daha yavaş seyahat etmeyi, daha az seyahat edip daha uzun kalmayı, seyahati bir deneyim olarak görmeyi, yerel ulaşım araçlarını ve yerel yiyecek ve içecekleri tercih etmeyi, yerel tarihi ve kültürü keşfetmeyi, çevreyi korumayı kendine amaç edinen bireyleri içine alan bir kavram olduğu vurgulanmaktadır.

Yavaş turizmde destinasyonlar, turistlerle yerel halkın karşılıklı fayda temelinde buluştuğu ve yerel halkın yerel ekonomilerinde aktör haline geldiği interaktif alanlara dönüşmektedir. Zira yavaş turizm, turizm ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasına olanak tanıyarak, yerel halkın girişimci olma potansiyelini açığa çıkarabilmektedir. Bu durum ise ekonomik sızıntıların önüne geçmekte ve turizm gelirinin tabana yayılmasına yardımcı olmaktadır.

Referanslar

Dickinson, J. E., Lumsdon, L. M. ve Robbins, D. (2011). Slow Travel: Issues for Tourism and Climate Change, Journal of Sustainable Tourism, 19(3): 281-300; Dickinson, J. ve Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. Londra: Earthscan; Fullagar, S., Wilson, E. ve Markwell, K. (2012). Starting Slow: Thinking through Slow Mobilities and Experiences. İçinde; S. Fullagar, E. Wilson ve K. Markwell (Editörler), Slow Tourism Experiences and Mobilities (ss. 1-10). Bristol: Channel View Publications; Lumsdon, D. ve McGrath, P. (2010) Developing a Conceptual Framework for Slow Travel: A Grounded Theory Approach, Journal of Sustainable Tourism, 19(3): 265–279.