Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm Rehberliği
(İzmir, 2011 - )
-
2019
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde yer alan Turizm Rehberliği Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısı altında Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği adı ile kuruldu (2011). Amacı, özellikle Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlere farklı dillerde rehberlik yapabilecek İngilizce dil düzeyi yüksek mezunlar yetiştirmektir. Ayrıca, mezunların turizm sektörünün özellikle aracılık faaliyetlerini yürüten seyahat acentaları başta olmak üzere seyahat sektörünün tüm işletmelerinde görev yapabilmeleri, kendi seyahat acentalarını kurabilmeleri ve bağımsız seyahat danışmanlığı yapabilmeleri de amaçlamaktadır.
Turizm Rehberliği Bölümü, 2016 yılında kapatılarak İşletme Fakültesine dönüştürülen Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin içindeki varlığını devam ettirdi. Sonrasında, 2016 yılında kurulmuş olan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun bünyesine alındı (2018). Bölüm ders programı, başlangıç yıllarında ilk iki yıl işletme ve ekonomi ağırlıklı derslerden oluşmakta ve diğer yıllarda tamamen alana dönük derslerden oluşmakta iken, zaman içinde dil ağırlıklı öğrenci profilinin sayısal derslere uyum sağlamakta zorlanması nedeni ile işletme ve ekonomi ağırlıklı derslerin sayısı azaltıldı. Üniversite yönetiminin 2018 yılında almış olduğu genel bir karar ile tüm üniversite bölümlerindeki derslerin sayısının azaltılması sonucu olarak işletme-ekonomi alanında derslerin -biri dışında- tamamı kaldırıldı.
Mevcut durum bakımından derslerin dağılımı şu şekilde gruplanmaktadır: Temel Ekonomi Dersleri (Ekonominin İlkeleri ve Turizm Ekonomisi); Turizm ve Turizm İşletmeciliği Dersleri (Genel Turizm, Turizm İşletmeleri Yönetimi, Turizm Pazarlaması, Turizm Sosyolojisi, Turizm Destinasyonları Yönetimi vb.); Turist Rehberliği Uzmanlık Alanı Dersleri (Profesyonel Turist Rehberliği İlkeleri, Tur Yönetimi, Seyahat Yönetimi, Turist Psikolojisi, Kültürlerarası İletişim, İletişim Teknikleri, Genel Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım vb.); Arkeoloji, Mitoloji, Kültür ve Sanat Tarihi Uzmanlık Alanı Dersleri (Arkeoloji, Mitoloji, Sanat Tarihi, Türk Kültürü, İkonografi vb.); İkinci Yabancı Dil dersleri (Seçimlik olarak Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Japonca, Çince ve Portekizce derslerinden biri). Bu dersler Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokul tarafından yürütülmektedir.
Kurulmuş olduğu günden bugüne kadar Türkiye’deki Turizm Rehberliği Bölümleri içinde tamamen yabancı dil (İngilizce) ile öğretim sunan tek bölümdür. Bu nedenle, kuruluşunu izleyen bazı yıllarda benzer bölümler arasında en yüksek yabancı dil puanı ile öğrenci kabul etmektedir. Kurulmuş olduğu yıldan 2019 yılına kadar bölümden 100 civarında öğrenci mezun oldu. Bölümün Erasmus Programı kapsamında Avrupa’da 22 üniversite (2019) ile öğrenci değişim programı bulunmaktadır ve bu program dâhilinde bugüne kadar 20 yabancı öğrenci bölümde öğrenim görmüş olup, 15 bölüm öğrencisi de antlaşmalı üniversitelerde en az bir yarıyıl öğrenim almaktadır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer almış olup 2014 yılında kapatılan Turizm İşletmeciliği Bölümü kapsamında 2008 yılında üyeliği başlatılan ve 10 adet Avrupa üniversitesinin turizm bölümlerinin üyeliği ile oluşturulan Avrupa Üniversite Turizm Eğitim Kurumları Birliği (ACEEPT) programının da bir üyesi olan Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri, bu birlik tarafından her yıl ayrı bir üye ülkede düzenlenen ACEEPT Proje Haftası isimli bir haftalık yoğun seminer programına katılmaktadır. Bu seminerlere 2011 yılında Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü de Sağlık Turizmi teması ile ev sahipliği yaptı.