-
2019
Tarihi Cüneyne Camii’nin odalarında faaliyet gösteren bir yiyecek-içecek işletmesidir. Yaren Tarihi Taş Mekânlar Kilis’teki eski adı Meşhedlik bugünkü adı Abdioymağı olan mahallenin Ondupazarı yöresindedir. Bu yörede Kilis’in fethi sırasında şehit düşen Müslüman sahabelere (Hz. Muhammed’i görmüş ve kendilerinin sohbetinde bulunmuş olan mümin kişi) ait mezarlar bulunduğundan; mahalleye, meşhedlik yani “Bir adamın şehit olduğu veya bir şehidin gömüldüğü yer, şehitlik” adı verilmiştir. Cami, sahabelerin şehit düştüğü yere yapıldığından küçük cennet anlamına gelen cüneyne adı verilmiştir. Cüneyne Camii’nin 1626 yılında var olduğuna dair hurufat defteri kayıtları bulunmaktadır.
Kilis’te en eski camilerden bir tanesi olan Cüneyne Camii sonradan yapılan müdahalelerle özgünlüğünü yitirmiştir. Günümüzde özgün olarak kalabilen minaresi, avluya geçilen sivri kemerli bir kapı üzerindedir. Kaidesi kare planlı olup, küp kısmının köşeleri pahlıdır. Kalın ve hantal olan gövdesi çokgen (onikigen) biçimindedir. Tek şerefeli minarenin, şerefe korkulukları süssüzdür. Şerefe altı mukarnaslarla doldurulmuş, mukarnasların alt ve üstlerinde birer tane simlere yer verilmiştir. Silindirik olan peteği ile külahı taştan yapılmıştır. Caminin avlusunda XIX. yüzyılda camiyi onartan Salih Ağaya ait taş sandukalı bir mezar bulunmaktadır. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilmiş olup, 2009 yılında Mehmet Ali Sinanoğlu tarafından Yaren Tarihi Taş Mekânlar adı altında yiyecek içecek işletmesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yaren Tarihi Taş Mekânlar yöreselliği göz önünde bulundurarak menüsünde kebap ve ızgara çeşitlerinin yanı sıra Halep mutfağının da etkisinin görüldüğü Kilis ilinin yöresel lezzetlerinden Kel Lebeniye Çorba, Ekşili Malhıta, Oruk Kebabı, Kilis Tava, Altı Ezmeli Kebap, Sucuk Hamra, Semirsek, Kübbülmüşviyye, Şıhılmöhşe, Firik Pilavı, Humus, Muhammara, Mütebbel, Kilis Katmeri gibi yöresel yemeklere ağırlıklı olarak yer vermektedir. İç mimari olarak yöresel olan Yaren Taş Mekânları’nda yer sofrası ve sedirler bulunmaktadır.
Referanslar
Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Cüneyne Cami, https://kilis.ktb.gov.tr/TR-61708/cuneyne-camisi.html, (Erişim tarihi: 04.10.2019).