Yalova Meslek Yüksekokulu Marina ve Yat İşletmeciliği Önlisans Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Marina ve Yat İşletmeciliği

(Yalova, 2002 - )

Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu'nun önlisans programlarından biri olan Marina ve Yat İşletmeciliği Programı, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Yatçılık ve Yat İşletmeciliği adıyla açıldı. Program, bu alanda Türkiye’de ilk olarak Uludağ Üniversitesi'nin bünyesinde 30 öğrenci kontenjanı ile faaliyetlerine başladı. Yalova Üniversitesi’nin 2008 yılında kurulmasının ardından programın adı Yat İşletme ve Yönetimi olarak değiştirildi, turizm ve denizcilik sektörüyle uyumlu dinamik bir yapı benimsenerek ders içerikleri güncellendi. Bu doğrultuda, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü altında faaliyet gösteren programın adı 2017-2018 eğitim öğretim yılında Marina ve Yat İşletmeciliği olarak değiştirildi ve ikinci öğretimi açıldı. 2020 yılının verilerine göre, örgün öğretimde 41, ikinci öğretimde 31 öğrenci kontenjanı bulunan programda toplam kayıtlı öğrenci sayısı 131’e ulaştı. 2020 yılının mezun öğrenci sayısı ise 36’dır. Öğrenim süresi iki yıl olan Marina ve Yat İşletmeciliği Programından öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS tamamlayacak şekilde derslerinde başarılı olmaları, 30 iş günü zorunlu stajlarını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler; ‘Marina ve Yat İşletmeciliği Önlisans Diploması almaya hak kazanmaktadırlar.

Öğrencilere denizcilik İngilizcesi, seyir, gemicilik, denizde emniyet ve gemi güvenliği, meteoroloji, denizde haberleşme, deniz motorları, denizcilik kimyası, deniz hukuku ve uluslararası denizcilik sözleşmeleri, deniz sigortaları, temel ilkyardım, deniz turizmi, yat ve marina işletmeciliği, yat kamara hizmetleri, yiyecek içecek servis bilgisi, genel turizm, tur operatörlüğü ve seyahat acentacılığı ve rekreasyon yönetimi gibi temel ve ileri seviye denizcilik ve turizm alanına yönelik dersler ve işyeri uygulama eğitime yer verilmektedir. Üniversite ortak dersleri uzaktan eğitim yöntemiyle, mesleki becerilere yönelik ve mesleki yabancı dil dersleri ile uygulama dersleri yüz yüze eğitim yöntemiyle uygulanmaktadır. Öğretim dili Türkçe olan programda, öğrencilerin her iki alanda da bilgi sahibi olmaları ve kendilerini geliştirmeleri imkânı sunulmakta, denizcilik kültürüne hakim, deniz turizmi alanında çevre bilincini ve ülke çıkarlarını ön planda tutan kalifiye personel yetiştirilmesi ön planda tutulmaktadır. Bu kapsamda Üniversite ve sektör işbirliği dâhilinde etkinlikler ve eğitim programları düzenlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 2020 Dikey Geçiş Sınavı: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri, https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/DGS/tablo2_09062020.pdf, (Erişim tarihi: 10.01.2021); Yalova Üniversitesi, Yalova Meslek Yüksekokulu, Marina ve Yat İşletmeciliği Programı, http://ubs.yalova.edu.tr/AIS/OutcomeBasedLearning/Home/Index?id=410, (Erişim tarihi: 11.01.2021); Yorulmaz, M. ve Sevinç, F. (2020). Yat Kaptanlarının İşe Yabancılaşmaları ve İşten Ayrılma Niyetlerinde Kontrol Odağının Düzenleyici Etkisi, İşletme Araştırmaları Dergisi, 12 (2): 1524-1539; Yükseköğretim Program Atlası, https://yokatlas.yok.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10.01.2021).