Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği
(Van, 2009 - )
-
2019
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı bir birim olarak 2009 yılında kurulan Turizm Fakültesi, Van’da yer almaktadır. Van Gölü kıyısında yer alan Fakülte’nin temelini oluşturan Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, 14.03.2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2809 sayılı Kanun’un ek 30’uncu maddesi ve Bakanlar Kurulu’nun 25.02.2009 tarih ve 2009/14694 sayılı kararı üzerine kuruldu. Kuruluşuyla birlikte Yüksekokul bünyesinde dört bölüm oluşturuldu: Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği ve Rehberlik. Yüksekokul, 2009 yılında kurulmasına karşın eğitim ve öğretim faaliyetlerini 2015 yılına kadar gerçekleştiremedi. 2014 Kasım ayı ve sonrasında öncelikle Konaklama İşletmeciliği Bölümünün öğretim üyesi kadrosu oluşturuldu ve öğrenci talebinde bulunuldu. İlk öğrencileriyle 2015-2016 öğretim yılında tanışan Yüksekokul, Seyahat İşletmeciliği Bölümünü de aktif hâle getirmek ve öğrenci alımını gerçekleştirmek için öğretim üyesi yapılanmasını tamamladı. Ancak kontenjanların yeterince dolmaması sorunu nedeniyle kontenjan talebi reddedildi.
Seyahat İşletmeciliği Bölümüne öğrenci alınması sürecinde yaşanan kontenjan sorunundan dolayı yeni bir yapılanmaya gitme kararı alındı. Bu bağlamda Yüksekokul bünyesinde bulunan Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümlerinin nihayetinde Turizm İşletmeciliği çatısı altında toplanmasının kontenjan sorununu belli ölçüde çözeceği düşüncesi hâkim oldu. Bu anlamda Konaklama İşletmeciliği isminin Turizm İşletmeciliği; Seyahat İşletmeciliği isminin ise, Rekreasyon Yönetimi olması yönündeki teklif Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından uygun görüldü (2018). 2019 yılında her iki bölüme de öğrenci kabulü yapıldı. Ancak aktif olmayan bölümlerin kapatılmasına ilişkin kararı neticesinde Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği ve Rehberlik Bölümleri kapatıldı. Bunların yerine, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Rehberlik Bölümleri açıldı.
Yeni bir aşamaya evrilen Yüksekokul, 04.102019 tarihli Resmi Gazete’nin 30908 sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 1614 sayılı kararı ve 2809 sayılı Yüksek Öğretim Teşkilatı Kanunu’nun ek 30’uncu maddesi gereğince Turizm Fakültesi’ne dönüştürüldü. Turizm İşletmeciliği ve Rekreasyon Yönetimi Bölümleri aktif olup, Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı da öğretimine devam etmektedir.