Uşak Halı Kilim Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Uşak, 2013 - )

Uşak kent merkezinde Işık Mahallesi’nde iki katlı ahşap bir tarihi Uşak Evinin restore edilmesiyle 2013 yılının, Eylül ayında faaliyete başladı. Müzenin açılmış olduğu tarihi Uşak evindeki faaliyeti, 2019 yılının Ekim ayında sona erdi ve buradaki halıların bir kısmı Uşak Kent Tarihi Müzesi’nde sergilenmeye başladı. İlkler şehri Uşak’ta kurulan Uşak Halı Kilim Müzesi, Türkiye’nin de bu kapsamda ilk müzesi olarak kayda geçti. Müzede 500 – 600 yıllık tarihi kilimler ile ressam Devrim Erbil’e ait bazı eserleri de yer almaktadır. Müzede birbirinden değerli 48 parça eser sergilenmektedir. Müzede sergilenen halıların teknik özellikleri yüzde 100 yün atkı, çözgü ve ilme ipi kullanılması ve ilmelerde Türk Düğümü (Kravat, Gördes veya kapalı düğüm) uygulanarak Kamgam ip kullanılmasıdır. Kullanılan iplikler yüzde 100 doğal kök boya ile boyanmış olan el dokuması halılarda metre karesinde 89.600 düğüm bulunmaktadır. Dünya tarihinde birçok yerde kullanılan, kralların saraylarını süsleyen ilk olarak XV. yüzyılda dokunan Uşak Halısı’nın ana renkleri kırmızı, mavi, yeşil ve siyah renklerdir. Halılar genelde dokuyan kişilerin hayvanları, gökyüzünü ve doğayı gözlemleyerek kendi yaşantılarını, duygularını aktardığı motiflerden oluşmaktadır. Üzerlerindeki bu motifler aşk, hüzün, üzüntü ve ihtişam gibi anlamlar taşımaktadır. Uşak Halı Kilim Müzesi’nde Madalyon, Köşeli Madalyon, Çiçekli, Göbekli, Yıldızlı, Bulutlu, Serpme, Köşeli, Yaprak, Yöresel, Çintemani, Kuşlu, Holbein, Lotto ve Seccade modelleri sergilenmektedir. Ayrıca tarihi dokusuna uygun olarak Uşak Halılarının dokunması ve tarihi el dokuma halıcılığını yaşatmak amacıyla Uşak Belediyesi tarafından “Dokur Evi” tarafından dokunan halılar da sergilenmektedir.

Dünya çapında geçmişten günümüze gelen tarihi Uşak Halıları; Paris Louvre Müzesi, Floransa Bardini Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Philedelphia Müzesi, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Berlin İslami Sanatları Müzesi, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Halı Müzesi ve Konya Mevlana Müzesi gibi birçok müzede sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g674849-d7249777-r231914475-HalI_Kilim_Muzesi-Usak_Usak_Province.html, (Erişim tarihi: 18.12.2019); https://www.usakhali.com/, (Erişim tarihi: 17.12.2019); Uşak Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). İlkler Şehri Uşak, Tanıtım Broşürü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.usak.bel.tr/sayfa/kultur-turizm, (Erişim tarihi: 10.12.2019).