Ulutan Et Lokantası
Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta
(Samsun, 1933 - )
-
2020
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en eski lokantalardan biri olan Ulutan Et Lokantasının hikayesi önceleri bulaşıkçılık yapıp sonrasında aşçılık mesleğine başlayan Ahmet Yalçınkaya’nın 1933 yılında Samsun’un Çarşamba ilçesinde açtığı Sahil Lezzet Lokantasıyla başlamaktadır. Ahmet Yalçınkaya yaklaşık 40 yıl kadar burada hizmet verdikten sonra 1974 yılında işletmesini Samsun kent merkezine, İstiklal Caddesi’nde günümüzde de mevcut oldukları yere taşıdı. Burada ismi Et Lokantası olarak değiştirilen işletme, Ahmet Yalçınkaya’nın Sahil Lezzet Lokantası’nda birlikte çalıştığı salon şefi Ali Düzgün ve oğlu Ulutan Yalçınkaya ile 1987 yılına kadar hizmet sundu. Ahmet Yalçınkaya’nın 1987 yılında vefatından sonra oğlu Ulutan Yalçınkaya işletmenin başına geçti ve kendi oğulları Ali ve Müfit Yalçınkaya ile birlikte işletmeyi yönettiler. Babası Ahmet Yalçınkaya’dan yedi yıl sonra Ulutan Yalçınkaya’nın vefat etmesiyle Ali ve Müfit Yalçınkaya işletmenin adını 1994 yılında Ulutan Et Lokantası olarak değiştirdiler. Zamanla Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda ikinci şubesi açılan işletme diğer bir kardeş olan Kunter Yalçınkaya idaresinde bir süre hizmet verdi, ancak bu şube daha sonra kapatıldı. Günümüzde işletme üçüncü kuşak olan Ali Yalçınkaya idaresinde Samsun’un Merkez’inde İstiklal Caddesi’nde Ulutan Et Lokantası adıyla tek şube halinde hizmet vermektedir.
Ulutan Et Lokantası’nda yemeklerde kullanılan etler, Giresun’un Görele yaylalarında yetişen hayvanlardan elde edilmekte ve müşterilere sunulmaktadır. Geniş bir menüsü olan lokantada birçok kebap ve et yemeği çeşidinin yanı sıra, çorbalar ve sebze yemekleri de mevcuttur. Lokantada sunulan yemeklerden en çok dikkat çekenler döner, buğu kebabı, emense kebabı, Ankara tava, yöreye özgü otlardan yapılan kaldırak, kırçan kavurması, sütlaç ve kabak tatlısıdır. Ulutan Et Lokantası’nın ayırt edici diğer bir özelliği ise dışarıdan aşçı almayıp aşçıların çıraklıktan yetiştirilmesidir. En yeni çalışanının 12 yıllık en eski çalışanlarının 30-33 yıllık olması da bu durumu destekler niteliktedir.
Referanslar
Erkara, O. (2010). 100 Tarihi Lokanta. Z. Gülbay, Editör. İstanbul: Cinus Yayınları: 94-95; http://www.samsunwebrehberi.com/esnaf-ve-serbest-meslekler/restaurant-ve-cafe/916-samsun-ulutan-et-lokantasi.html, (Erişim tarihi: 01.06.2020); https://sonradangurmeler.org/2019/05/31/ulutan-et-lokantasi-samsun/, (Erişim tarihi: 31.05.2020); İhsan, S., Atnur, G., ve Küçükyıldız, D (2020). Dışarıda Yeme Kültürü ve Lokantalar: Rize Örneği. Mukaddime, 11(1): 124-153; Sürmen, Y., ve Bayraktar, Y (2018). Trabzon Şehrinde 1856 Yılından Beri Pilavı Gramla Satan Bir İşletme: Kalkanoğlu Pilav Lokantası. Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, 9: 47-73.