Uluslararası Fuar
Etkinlik Fuar Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2010
Uluslararası düzeyde birden fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmekle birlikte, dünyanın farklı ülkelerinden ziyaretçilerin yer aldığı katılan kurum, kuruluş ve ülkelerin sundukları ürün ve hizmetlere yönelik tanıtma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve iş bağlantılarının kurulduğu etkinliklerdir. Türkiye’de bir fuarın uluslararası olarak nitelendirilebilmesi ve başlığında “uluslararası” unvanının kullanılabilmesi için fuarın son beş yıl içinde aynı veya benzer isim kullanılarak ya da aynı veya benzer konuda en az iki defa aynı düzenleyici tarafından organize edilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca katılımcı açısından doğrudan veya temsilcileri aracılığıyla yabancı katılımcı sayısının toplam katılımcı içerisinde en az yüzde 15 olması veya yabancı katılımcılara tahsis edilen net stant alanının toplam stant alanı içinde en az yüzde 10 olması veya ziyaretçi sayısı bakımından yabancı ziyaretçi oranının toplam ziyaretçi içinde yüzde 2,5 olması gerekmektedir.
Turizm sektöründe İstanbul’da Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) ve İzmir’de Travel Turkey fuarları uluslararası niteliktedir. Bu fuarlara; konaklama işletmeleri, tur operatörleri, seyahat acentaları, ulaştırma işletmeleri, havayolu işletmeleri, turizm tedarikçileri, turistik destinasyonlar, etkinlik organizatörleri, bilişim ve teknoloji şirketleri, diplomatik temsilcilikler, turizm sektöründe yer alan resmi kurum ve kuruluşlar, akademik kurum ve kuruluşlar stant açarak ürün ve hizmetlerini tanıtmakta, yeni iş birlikleri yapmakta ve bilgi alışverişinde bulunmaktadırlar. Bu fuarların yanı sıra Türkiye’nin sahip olduğu turistik, tarihi ve kültürel değerlerin uluslararası düzeyde tanıtılması, yeni pazarlara açılması ve mevcut pazar payının arttırılmasını sağlamak için Londra’da düzenlenen Londra Fuarı (WTM-World Travel Market), Berlin’de düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı, Hollanda’da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı, Dubai’de düzenlenen Arabian Travel Market (ATM), Madrid’de düzenlenen FITUR Turizm Fuarı (Feria Internacional de Turismo) ve Moskova’da düzenlenen Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı (MITT-Moscow International Travel & Tourism Exhibition) Moskova Fuarı katılım sağlanan önemli uluslararası fuarlar arasında yer almaktadır.
Referanslar
Aksu, A., Yılmaz, G., & Gümüş, F. (2013). Örneklerle Kongre ve Fuar Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Çakıcı, C. (2009). Toplantı Yönetimi Kongre, Konferans, Seminer ve Fuar Organizasyonları. Ankara: Detay Yayıncılık; EMITT, http://emittistanbul.com/, (Erişim tarihi: 07.08. 2019); T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Turizm Fuar Takvimi. Erişim Adresi: http://tanitma.ktb.gov.tr/TR-127307/turizm-fuar-takvimi.html, (Erişim tarihi: 07.08.2019); Travel Turkey. Erişim Adresi: https://www.travelturkeyexpo.com/index.php/tr/, (Erişim tarihi: 07.08.2019); Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar. (2014, 3 Kasım). TOBB (Yönetim Kurulu Karar No: 94) Erişim Adresi: http://www.tobb.org.tr/FuarlarMud urlugu/Documents/FUARLAR /YurtIcindeFuarDuzenlenmesineDairUsulveEsaslar.docx, (Erişim tarihi: 07.08.2019).
-
2020
Fuarlar hinterlandına yani etki alanına göre incelendiğinde; yöresel fuarlar, bölgesel fuarlar, ulusal fuarlar ve uluslararası fuarlar olarak sınıflandırılabilirler. Uluslararası fuarlar, katılımcı ve ziyaretçi açısından küresel bir boyutta olan organizasyonlardır. Uluslararası fuarlar ulusal boyuttaki katılımcı ve ziyaretçilere de açıktırlar. Bu fuarlar kuruldukları bölge veya ülkede diğer ülkeleri ve bu ülkelerin işletmelerini ağırlayan, onların ürün ve teknolojilerini yerli işletme ve vatandaşlarına tanıtan organizasyonlardır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) belirlediği standartlara göre bir fuarın uluslararası nitelikte olması ve uluslararası unvanının kullanılabilmesi için, fuarın aynı düzenleyici tarafından, aynı isim ve konuda son yedi yıl içerisinde en az üç defa düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca doğrudan veya dolaylı (temsilcileri kanalıyla) yabancı katılımcı sayısının tüm katılımcı toplamı içerisinde en az yüzde 15’e ulaşması veya yabancı katılımcıya tahsis edilen net metrekare stant alanı büyüklüğünün toplamın en az yüzde 10’una ulaşması veya yabancı ziyaretçi sayısının toplam ziyaretçi sayısı içerisinde en az yüzde 2,5’i bulması gerekmektedir. Yine TOBB’un belirlediği standartlara göre uluslararası nitelikte fuar düzenlenecek kapalı alanların en az net 3.000 metrekare, açık alanların en az 7.000 metrekare alana sahip olması gerekmektedir.
Hâlihazırda yurtiçinde düzenlenecek fuarlar ile ilgili olarak 01.06.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa dayanarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Fuarlar Müdürlüğü yetkilendirildi. Bu bakımdan Türkiye’de ulusal ve uluslararası ölçekte fuar düzenlemeye izin verme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin inisiyatifindedir. Fuar organizatörlerinin Türkiye’de düzenledikleri fuarlarda TOBB’un iznini almaksızın Uluslararası ibaresini kullanmaları halinde düzenleyicinin teminatının yarısı Birliğe gelir olarak aktarılır.
Referanslar
Aymankuy, Y. (2013). Kongre Turizmi ve Fuar Organizasyonları (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; TOBB (2007). Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar. TOBB Yönetim Kurulunun 27.02.2007 tarihli ve 242 sayılı Kararına istinaden, 30.03.2007 tarihinde yürürlüğe giren Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar; Uygur, S. M., ve Geçgel, D. (2009). Turizm Fuarları ve Fuar Yönetimi. Ankara: Barış Platin Kitabevi.