Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali
Etkinlik Festival
(Arhavi, Artvin, 1973 – )
-
2020
1973 yılında dönemin Arhavi Kaymakamı olan Erol Ertuğrul tarafından ilk kez önerildi. Organizasyon olarak düzenlenmesi Belediye Başkanı Kazım Kurtoğlu’nun katkısı ve ilçe turizm yasası gereği kurulan komite vasıtasıyla gerçekleştirildi. Organizasyon 01-03 Temmuz 1973 tarihleri arasında yapıldı ve ağırlıklı olarak müzik, folklor, spor ve sanatsal etkinlikler düzenlendi. Daha önceki dönemlerde Kabotaj bayramı ile ilgili faaliyetleri de bünyesinde bulunduran festivalde, sonrasında yöredeki geleneksel bir spor olan atmacılık ile ilgili faaliyetleri de festival kapsamında gerçekleştirmek istendi. Bu nedenle festivalin adı Altın Atmaca Kültür ve Sanat Festivali olarak değiştirildi ve eylül ayında düzenlenmeye başladı. Festival, 12. 09. 1980 yılında yaşanan askeri darbe sonrasında üç yıl kesintiye uğramak zorunda kaldı. Ayrıca, 1984 yılında Türkiye Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ni imzaladı. İlgili sözleşmenin amacı, yabani flora ve faunanın muhafazasını sağlamak ve bu bağlamda devletlerin işbirliğini geliştirmektir. İmzalanan bu sözleşme sonunda yörede atmacılık faaliyetleri yasaklandı. Faaliyetlerin yasaklanması sonucu, Altın Atmaca Kültür ve Sanat Festivali adı tekrar değişerek festival eski adını aldı. Festivalin yeniden düzenlenmesi 1985 yılında gerçekleşti. 1991 yılında Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali dönemin Belediye Başkanı Mehmet Çorbacı’nın davetiyle 17 farklı ülkeden gelen sanat elçileri ile düzenlendi. Barış ve kardeşlik temaları ile ilgili dünya çapında mesajlar verildi. Festival süresince, çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin başında her sene ünlü sanatçıların katılım sağladığı konserler gelmektedir. Konser etkinliğinin yanı sıra, festival süresi boyunca çeşitli yarışmalar da düzenlenmektedir. En son 47.’si gerçekleştirilen festivalde hamsili ekmek ve Laz böreği gibi çeşitli yöresel yemekler ile yarışmalar organize edildi ve bu yarışmaların kazananları jüri üyeleri tarafından belirlendi. Yöresel yemek yarışmalarına ek olarak, fındık ayıklama ve odun kesme yarışmaları da gerçekleştirildi.
Referanslar
Artvin Üniversitesi (2015). 40 Yıllık Gelenek: Kültür ve Sanat Festivali Arhavi, Artvin Kampüs: Artvin Çoruh Üniversitesi Bülteni, 5(11); 47. Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali. (2019). Timeturk: https://www.timeturk.com/47-uluslararasi-arhavi-kultur-ve-sanat-festivali/haber-118033, (Erişim tarihi: 30.01.2020); Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Artvin Üniversitesi (2015). 40 Yıllık Gelenek: Kültür ve Sanat Festivali Arhavi, Artvin Kampüs: Artvin Çoruh Üniversitesi Bülteni, 5(11).