Uğrak Lokantası

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(Ankara, 1926 - )

Mübadele ile Balkanlar’dan Ankara’ya göçen Raşit Tamer tarafından kuruldu (1926). Ankara’daki ticaret hayatına bakkallık ile başlayan Raşit Tamer, Sırp bir ustadan öğrendiği salam ve sosisi Türkiye’de ilk üreten kişiydi. Raşit Tamer, günümüzde 100. Yıl Çarşısı adını alan Şehir Çarşısı’na Uğrak ismi ile börek ve sandviç satışının yapıldığı bir yer açtı (1926). Börekçinin, İç Uğrak ve Dış Uğrak olmak üzere iki bölümü vardı. Börekçiden sonra Çankırı Caddesi’ne lüks bir tesis olan Hünkar Lokantası’nı açtı. Lokanta, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yakın olduğu için müşterileri milletvekilleri, bakanlar, yerli ve yabancı ziyaretçilerdi. Hünkar Lokantası’nın hemen yanına da Uğrak Ekspres adıyla bir yer daha açtı. Böylece, hem Uğrak hem Hünkar hem de Uğrak Ekspres olmak üzere üç işletmeyi aynı anda işletmeye başladı. Daha sonra Şehir Çarşısı yıkılınca İç ve Dış Uğrak kapandı. Hünkar Lokantası ise, Meclis’in taşınmasından sonra işlerin azalması sebebiyle kapandı. Lokantanın kapandığı sırada bina da kamulaştırıldı. Üç işletmeden ikisi kapanınca geriye kalan Uğrak Ekspres’in adı Uğrak Lokantası olarak değişti.

Uğrak Lokantası, 1959 yılında aldığı piliç makineleri ile Ankara’da bir ilke imza attı. O zamana kadar Ankara’da hiçbir yerde olmayan piliç makinelerine sahip olan lokanta, bu konuda alanında öncü oldu. Bu makineler Hollanda’dan gemiyle İzmir Limanı’na, oradan da Ankara’ya getirildi. Makineler ve makinelerde yapılan çevirme piliç çok fazla ilgi çektiği için müşteri yoğunluğu yaşandı. Bu nedenle lokanta personeli, makinede pişen pilicin bir ay boyunca tadına bakamadı. Bu makineler sayesinde lokanta oldukça fazla ün kazandı ve lokantada halen aynı makineler kullanılmaktadır.

Raşit Tamer’den sonra lokanta yönetimi oğulları Sabahattin, İhsan ve Necati Tamer’e geçti. Necati Tamer, çok genç yaşta bir iş kazası sonucunda vefat etti. Daha sonra İhsan Tamer ve Sabahattin Bey vefat etti. Lokanta, üçüncü kuşak Gönül, Sema, Gökhan, Behsat, Nevzat ve Orhan Tamer tarafından işletilmektedir. Paris’te Güzel Sanatlar Grafik Bölümü’nü okuyan Orhan Tamer, Ankara’ya döndüğünde babasına yardımcı olmaya başladı (1983). İşletme müdürü Erdoğan Onat’ın babası İbrahim Onat Uğrak Lokantası’nda çalışmaya başladı (1934). Erdoğan Onat, çalışmaya lokantanın kasasında başladı. Şu an 62 yaşında olup, 1981 yılından bu yana müdür olarak görev yapmaktadır. Süleyman Bey, 1978 yılından bu yana çalışan en eski personel olarak yer almaktadır.

İki katlı lokantanın kapasitesi yaklaşık 200 kişilik olup, başka bir şubesi bulunmamaktadır. Ankara’daki ilk piliç çevirme makinelerinin burada olmasından anlaşılacağı üzere yemekler piliç ağırlıklıdır. Tavuk şiş, kanat, pirzola ve sulu yemekler yapılmaktadır. Ayrıca lokantada alkollü içecekler de bulunmaktadır. Lokantanın iç mekân atmosferine bakıldığında duvarları turkuaz cam taşı ile yerler 1956 yılında yapılan mozaiklerle kaplıdır. Hedef kitlesi oldukça geniş olduğu için her kesimden müşteriye hitap etmektedir. Anadolu’dan gelen insanların buluşma noktası olan lokantada eskiden insanlar ayakta sıra beklerdi.

Yararlanılan Kaynaklar

Erkara, O. (2010). 100 Tarihi Lokanta. İstanbul: Cinius Yayınları; Onat, E. ile 25.02.2020 tarihli görüşme (Görüşen: G. N. Demiral); Özerol, B. (2013). Gurmebus Başkent’te. https://www.aksam.com.tr/pazar/gurmebus-baskentte/haber-180019, (Erişim tarihi: 25.02.2020).