Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Yayınları

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK), Mustafa Kemal Atatürk’ün yönlendirmesiyle 6 Kasım 1923 yılında kurulan ve kamu yararına çalışan bir dernektir. Dernek, Türkiye’nin kültürel mirasını tanıtmayı ve turizm konusundaki gelişmelere öncülük etmeyi hedeflemiş bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Tarihi, kültürel ve turistik değerleri tanıtan, bunlarla ilgili saklı kalmış bilgileri ortaya çıkaran ve tüm bireylerin bu bilgilere erişebilmesi için çaba sarf etmiş olan TTOK, günümüzde de bu misyonunu devam ettirmektedir. 

Kurumun yayınlarının süreli yayınlar, kitaplar, broşürler, harita, rehber ve kılavuzlardan oluşan bir çeşitliliğe sahip ve yayınların Türkçe dışında farklı dillerde de olduğu görülür. TTOK ayrıca, ücretsiz yol haritaları ve yabancı ülke broşürleri, farklı ülkeleri tanıtan kitapçıkların basımıyla da otomobille seyahat edenlere destek sunmuştur. 

Kurumun süreli yayını, 1 Ağustos 1930 yılında Fransızca olarak yayın hayatına başlayan “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni”dir. Dergi, 1978 yılında Turing Dergisi adıyla yayımlanmaya başlamıştır. Dergi yayın hayatına başladığı ilk yıldan itibaren 1965 yılına kadar 278 sayı, 2010 yılına kadar ise 97 sayı, 2013 yılından itibaren 29 sayı çıkararak üç ay arayla yayımlanmaya devam etmektedir. Turing Dergisi, Eylül 2023’te 415. sayısı ile okurlarıyla buluşmuştur. 

Kurumun eserleri arasında İstanbul’un ağırlıklı olduğu görülmektedir. İÇRE İstanbul (Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca, Rusça), İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası, Direklerarası, Dünden Bugüne Tarihi İstanbul Çarşıları (Türkçe, İngilizce), Beşiktaş Daha Dün, Beşiktaş’ta Savaş Yılları, Büyükada, İçimdeki Boğaziçi, İstanbul Hamamları, Nasıl Bir İstanbul, Polonezköyü, Osmanlı İstanbul’unda Otomobil, İstanbul Estetiği, Mekânsal Hafıza ve İstanbul bu eserlere örnek gösterilebilir. 

Sayılan yayınlara ek olarak Türkiye Turizm İşletmeciliği Bibliyografyası (Bülent Ağaoğlu), Bodrum: Halk Yapı Sanatından Bir Örnek, Gebze ve Eskihisar, Türk Motifleri, Edirne Evleri, Örneklerle Türk Resim ve Heykel Sanatı gibi eserler de önemlidir. 

Kurum tarafından yayınlanan harita, broşür, rehber ve kılavuzlar da çeşitlilik göstermektedir. Bunlar arasında Göreme, İstanbul, Efes, Kıbrıs ve Konya Rehberleri. Avrupa Karayolları Haritası, Kapadokya Haritası, Karayolları Haritası (Türkçe, İngilizce, Fransızca), Kuzey Kıbrıs Haritası (Türkçe, İngilizce), Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri Haritası (1998, 2002, 2003), Türkiye Haritası dikkat çekmektedir. 

TTOK, Türkiye’nin kültürel mirasının tanıtımında dernek olarak üstlendiği görevi, yerli ve yabancı dilde basılı ve dijital materyalleriyle yerine getirirken, aynı zamanda turizm literatürüne sunduğu eserlerle bu tanıtıma destek olmaya devam etmektedir.

Referanslar

Akarpınar, Ö. (2023). 26.10.2023 tarihli telefon görüşmesi (Görüşen: H. G. Nergiz); Kozak, N. (2023). Türkiye Cumhuriyeti’nde Turizm Etkinliklerinin Zaman Dizini (Kronolojisi) (1923 - 2023). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 34 (3/ Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Turizmi Özel Sayısı - 1923 - 2023): 460– 549; https://www.turing.org.tr/ttok, Erişim tarihi: 22.10.2023.