Türkiye Halk Dansları Yarışması

ETKİNLİK DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS Yarışma Halk Dansları

(İstanbul, 1994 - 2012)

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ile yürütülen Türkiye Halk Dansları Yarışması ilk olarak 1994 yılında başlamıştır. Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında değerlendirilen yarışma Sabancı Vakfı'nın desteğiyle ülkemizdeki kültür ve sanat etkinliklerinin yaygınlaşmasını sağlamak ve geleneksel değerlere sahip çıkarak bu değerleri yaşatmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Yarışmanın kapsamlı amaçları ise, Türkiye’nin kültürel ve folklorik değerlerinin yaşatılmasının yanı sıra, halk dansları topluluklarını desteklemek, çalışmalarına hız kazandırmak ve yurtdışında ülkemizi temsil edecek, tanıtımımıza büyük katkıları olacak toplulukların tespitini yapmak vardır.

Yarışmaya kuruluş amaçları halk dansları olan veya dernek çalışmaları içinde halk dansları bulunan amatör dernek, vakıf ve spor kulüpleri ile halk dansları toplulukları katılabilmişlerdir. Katılımcıların “topluluk” olarak kabul edilebilmesine ilişkin esaslar değerlendirildiğinde ise en az üç değişik yöreyi repertuarlarında bulunduran, Türk halk danslarını adımlar, müzik ve kostüm temel alınarak, sahne ve sanat kuralları çerçevesinde stilize eden ve çağdaş yorumla sunan, dansçı, eğitmenler ve yöneticilerden oluşan dans topluluğu ifade edilmiştir.

Yarışmalar bölge elemeleri ve finaller olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilirken, bölge elemeleri her yıl önceden bildirilen bir tarihte Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde yapılmıştır. Yarışma her yıl mayıs ayında geleneksel olarak düzenlenmiştir. Finalist olan on topluluğun katılımı ile final yarışları gerçekleştirilmiştir. Türkiye Halk Dansları Yarışmasında dereceye giren ilk beş gruba para ödülleri verilirken, Mansiyon ve bir önceki yılın birnincisine verilen para ödülleri de bulunmaktadır. Ayrıca eleme yarışmalarında 75 puan toplayan topluluklar yurtdışı temsillerinde bakanlığın denetimini almış sayılmışlardır.

Yarışma 20 yıl devam etmiş ve toplamda 400 toplulukla birlikte 20 binden fazla dansçı yarışmaya katılım sağlamıştır. Türkiye’nin farklı şehirlerinde pek çok kez düzenlenen yarışmada Sabancı Vakfı'nın katkıları önemli bir yer tutmaktadır. Vakıf yalnızca Türk sanayisine yaptığı katkılarla sınırlı kalmamış aynı zamanda kültürel ve sosyal faaliyetlere de verdiği önemi Türkiye Halk Dansları yarışması aracılığıyla da göstermiştir. Halk Danslarının Oscar’ı olarak tanımlanan Türkiye Halk Dansları Yarışması (VAKSA), 2012 yılında yirmincisi düzenlenerek final yapmıştır. Bu yarışma amatör halk dansları topluluklarının desteklendiği önemli bir kültür sanat olayı olmuştur.

Referanslar

Aşkar, F. (2014). Dans Organizasyonlarında Tanıtım Ve Pazarlama Faaliyetleri Üzerine, Journal of International Social Research, 7(33).; Yoncalık O. (2020). Sanattan Topluma Türk Halk Dansları. Doğu Kütüphanesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2025). https://guzelsanatlar.ktb.gov.tr/TR-3741/turkiye-16halk-danslari-yarisma-esaslari.html, (Erişim tarihi: 24. 03. 2025).; Sabancı Vakfı (2025). https://www.sabancivakfi.org/tr/kultur-sanat/20-turkiye-halk-danslari-yarismasi , (Erişim tarihi: 24. 03. 2025).