Vakfın amacı; insanın, insan sağlığının, çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, kırsal ve kentsel alanda arazinin ve tabii kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması, her türlü çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi, ülkenin doğal bitki ve hayvan varlığı ile tabii ve tarihi zenginliklerinin korunması ve bu hedefler doğrultusunda; Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE tarafından yürütülen Mavi Bayrak Programı’nın Türkiye’de organizasyonu, yürütülmesi ve geliştirilmesini, Rio Çevre ve Kalkınma Konferansında alınan kararlar doğrultusunda uluslararası NGO (Non Governmental Organization – Resmi Kuruluşlar dışı organizasyonlar) tarafından yürütülecek çevresel çalışmalarda Türkiye’yi temsilini ve bu çalışmaların Türkiye’de yerleşmesini sağlamaktır. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın kısaltılmış adı, TÜRÇEV’dir.
TÜRÇEV kuruluşunu takiben, o zamanki adı ile Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’na (FEEE) üye oldu ve Türkiye’yi temsilen faaliyetlerine başladı. 1996 yılında FEEE Genel Kurulu’nda tam üyeliği gündeme alındı ve yapılan değerlendirme sonucunda kabul edildi. 1998 yılında, FEEE’nin statüsü gereği tam üyelik izleme süresi sonunda Genel Kurul’da, TÜRÇEV’in dört yıl için tam üyeliği tescil edildi. 2000 yılından itibaren FEEE Avrupa dışından da üye alarak adını, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) olarak değiştirdi.
Vakıf, 1993 yılında ilk olarak Mavi Bayrak Programını, yine FEE şemsiyesi altında; 1995 yılında Eko-Okullar ve Çevrenin Genç Sözcüleri, 2004 yılında Okullarda Orman, 2011 yılında ise Yeşil Anahtar Programlarını Türkiye’de yürütmeye başladı. FEE’nin ülke temsilciliği vasıtasıyla yürütülen bu programların hepsi için, her ülkede yalnızca bir sivil toplum örgütü tarafından yürütülmesi kuralı bulunmaktadır. Türkiye’de, FEE’ye tam üye sıfatı ile bu programları yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş TÜRÇEV’dir. TÜRÇEV’in kendi geliştirdiği 2015 yılında isim ve logosu tescillenen Plajına Sahip Çık Projesi de her yıl Mavi Bayrak Ödüllü halk plajlarında halkın plajları temiz kullanmasına yönelik geliştirdiği bir bilinçlendirme projesidir.
TÜRÇEV, uluslararası yetki ve sorumluluğu gereği her yıl tüm Mavi Bayrak ödülü alan plaj, otel, marina ve yatları denetlemekte, gerektiğinde bayrağı geçici veya kalıcı olarak indirmektedir. Ödül yalnızca bir yıllığına verildiği için ödül alan yerlerde sürekli takip ve kıyı alanlarının bütünleşik yönetimi önem arz etmekte ve bu nedenle TÜRÇEV, denetleyiciliğinin yanında ilgili yöneticilere yol göstericilik ve önderlik etmektedir. Sürdürülebilir turizm alanındaki bir diğer ödül programı olan Yeşil Anahtar ile de, yalnızca ödüllendirilmiş olan turizm işletmesinin değil, onunla birlikte tüm çalışılan tedarikçi firmalar, misafirler, personel ve yerel halk, çevreyi ve doğal kaynakları korumaya yönlendirilmektedir.
TÜRÇEV, FEE ile eşgüdümlü olarak sürdürülebilir kalkınma için eğitim vizyonu ile, yürütmekte olduğu her bir program ve spesifik faaliyeti, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılı için belirlemiş olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılabilmesi için bir araç olarak görmektedir. FEE’nin beş programının tamamı aynı bileşenle tanımlanmaktadır; katılımcılarına sürdürülebilir kalkınmayı ve küresel vatandaşlığı teşvik etmek için gerekli olan bilgi, beceri, tutum ve değerleri edinme ve sürdürülebilir yaşam tarzları oluşturma fırsatlarını sağlamaktır.
Referanslar
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Bilgi Platformu, https://sustainabledevelopment.un.org, (Erişim tarihi: 22.07.2019); Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Resmi Senedi, http://www.turcev.org.tr/turcevCMS_V2/files/files/turcevresmisenediII(1).pdf , (Erişim tarihi: 22.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı-TÜRÇEV, http://www.turcev.org.tr, (Erişim tarihi: 22.07.2019); Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, https://www.fee.global/fee-and-global-goals, (Erişim tarihi: 22.07.2019).