Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi (TDKBSM)

Kamu Kurumu

(Eskişehir, 2012 - )

Eskişehir’de Sazova Parkı içinde 80 dönüm arazi üzerine inşa edildi. Mimari olarak çelik konstrüksiyon ve cam ile bütünleşen yarım kubbe şeklinde tasarlanan mekan, Eskişehir 2013 TDKB Ajansı Kalıcı Eserler Projesi kapsamında yapılmış olup, bu kapsamda yapılan kalıcı eserlerin en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. Ajans, yasal süresini tamamlamasının ardından projelerin devam edebilmesi için Türk Dünyası Vakfı’na dönüştürüldü. Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi 15.02.2017 tarihinde Türk Dünyası Vakfı tarafından Anadolu Üniversitesi’ne tahsis edildi ve Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlandı. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerini bu binada sürdürmektedir. Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi (TDKBSM) 14. 04. 2017’de de halkın ziyaretine açıldı. TDKBSM’ın çizimleri Mimar Serkan Bilgücü tarafından yapıldı. Merkez iki katta toplam 15 bin metrerarelik kapalı alana sahiptir. Kubbe yüksekliği 28 metre, kubbe çapı 80 metredir. Giriş katı beş bin alt kat ise 10 bin metrekaredir.

Giriş katında Selçuklu ve Osmanlı dönemleri sivil ve resmi mimarisini yansıtan dört ayrı bloktan oluşan Bilim Tarihi Müzesi bulunmaktadır. Bunlar; Selçuklu eyvan tarzı medreselerden oluşan birim, Anadolu taş mimarisi birimi, Klasik Dönem Osmanlı medreseleri birimi ve sivil mimari birimidir. Söz konusu müzede Türk-İslam dünyasının pozitif bilimlerde öne çıkan 40 bilim insanı tanıtılmaktadır. Müzede, sergilenen şahsiyetlerin bilgilendirme panoları ve silikon heykellerine de yer verilmektedir. Her heykelin yanında video ve animasyon destekli tanıtım filmleri gösterilmektedir. Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mutluhan Taş ve ekibi heykelleri, İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü de kıyafetleri tasarlayarak müzeye katkılarda bulundular. Bu alanda aynı zamanda Türk Dünyası Devlet Adamları Rölyefleri (kabartmaları) ve Kurtuluş Savaşı Panoraması da bulunmaktadır. Üst katta ayrıca, yaklaşık 2.000 metrekarelik fuar ve sergi alanı ile 300 kişilik amfi de yer almaktadır.

Alt katta ise Musiki Tarihi Birimi, Bilgi Dünyası Salonu, Bilim Kültür Sanat Okulu gibi kültürel birimler, bilimsel faaliyetler için kurulan atölyeler ile yemekhane lavabolar, mescit ve idare ofisleri yer almaktadır. Alt katta yer alan musiki tarihi salonu Dr. Oruç Güvenç ve Feridun Obul tarafından hazırlandı. Bu bölümde Türk-İslam dünyasında kullanıldığı bilinen 400 enstrümandan, 216’sı sergilenmektedir. Dr. Güvenç tarafından yapılan kayıtları yapılan enstrümanların sesi, sergileme alanlarının önüne yerleştirilen dijital bir aygıt sayesinde dinlenebilmektedir. Yine alt katta yer alan Bilgi Dünyası Salonu’nda, Türk Dünyası İhtisas Kitaplığı ve Okur-Yazar Buluşma Salonu yer almaktadır. İhtisas kitaplığındaki kitap koleksiyonu, yazar İbrahim Çelik (Hüseyin Su) tarafından hediye edildi. Bilim, Kültür ve Sanat Okulu’nda ise üç laboratuvar, dokuz sınıf, sinema salonu ve sosyal alanlar bulunmaktadır.

Referanslar

Akoğlan Kozak M., Dursun T. ve Sökmen S. (2018). Türk Dünyası Kültür Başkentliği (2013) Sonrasında Eskişehir Turizmi, Uluslararası 4. Türk Dünyası Turizm Sempozyumu, 19-21 Temmuz, Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi; http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/turk-dunyasi-bilim-kultur-ve-sanat-merkezi, (Erişim tarihi: 11. 05. 2021); http://eskisehir.meb.gov.tr/www/vali-tuna-basin-mensuplarinin-sorularini-yanitladi/icerik/2244 (Erişim tarihi: 11. 05. 2021); https://www.anadolu.edu.tr/universitemiz/merkezler/turk-dunyasi-uygulama-ve-arastirma-merkezi (Erişim tarihi: 11. 05. 2021).