Turizm İstatistikleri (TÜİK)

Araştırma Yayınlar İstatistik

Türkiye’de istatistikler 26 Şubat 1926 ve 3517 nolu kararname ile Merkezi İstatistik Dairesi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuş ve bu yıldan itibaren istatistikleri tutulmaktadır. Bu faaliyetleri gerçekleştiren kurum isimleri zaman zaman değişmekle birlikte 2005’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olarak çalışmalara devam etmektedir. TÜİK her alanda olduğu gibi Türkiye’de turizm alanında yaşanan gelişmeleri, kurumları, kişileri, ilişkileri ve turizm sektörünün gelişimindeki olayların verilerinin istatiksel olarak yapmaktadır. Bu çalışma Türkiye’de turizm istatistiklerini güncel olarak sunan araştırmadır.

Türkiye’nin Turizm İstatistikleri TÜİK tarafından Haber Bülteni, İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama ile  Metaveri olarak üç kategoride sunulmaktadır. Haber Bülteninde, Hanehalkı Yurt İçi Turizm – Dönemi en son yılın III. Çeyrek: Temmuz–Eylül ile ilgili Yurt içinde ikamet edenlerden seyahat edenlerin sayısı, turizm gelirindeki önceki yıla göre değişim durumu, varsa yıllara göre bu iki değişken için revize bilgileri, çıkış yapan ziyaretçiler ile giriş yapan vatandaşların sayılarının değişiminin yönü ve miktarının istatistiki sonuçlarını vermektedir. Türkiye’de Turizmde Çıkış Yapan Ziyaretçilerin ve ülkede yaşayanların yurtdışını ziyaret edenlerin sayısı, geceleme sayısı, konaklama türlerine göre turizm geliri, aylık kişisel harcamaları (Bin ABD Doları) ve paket tur harcamaları (Bin ABD Doları), kişi başı ortalama harcaması, ziyaret amacı ve harcama türü olmak üzere farklı kırılımlarla verilmektedir. Zaman periyodu olarak 2012-2019 yılların arasında yıllara ve her bir yılın 12 aylık olarak da ayrı ayrı .xls veya .cvs dosyası biçiminde raporlanmaktadır. Bu zaman periyodu dışındaki veriler için TÜİK ile iletişime geçilerek kurumdan talep edilerek elde edilebilmektedir. Diğer yandan TÜİK tarafından verilen İstatiksel Tablolar olarak Dinamik Sorgulamada ise Turizm İstatistikleri (2003-2012) ve Sınır İstatistikleri ve Turizm İstatistikleri (2012(revize) ve sonrası) (M), Sınır İstatistikleri, Çıkış Yapan Ziyaretçi İstatistikleri, Giriş Yapan Vatandaş İstatistikleri ve Hanehalkı Yurtiçi Turizm İstatistikleri İstatistiksel Tablolar ayrı ayrı verilmektedir. Sınır İstatistikleri Çıkış Yapan Yabancı ve Türk Vatandaşlar ile Giriş Yapan Yabancı ve Türk Vatandaşlarının verilerini içermektedir. Çıkış Yapan Ziyaretçi İstatistiklerine bakıldığında aylara göre turizm geliri, ziyaretçi sayısı ve kişi başına ortalama harcama, çıkış ve geliş yapan ziyaretçi sayısı ve ortalama geceleme sayısı, eğitim durumu, geliş nedeni, genel çalışma durumuna göre harcama ve konaklama türleri,  milliyetleri, turizm geliri, gideri ve ortalama geceleme sayısı gibi alt kırılımlara göre istatistikler bulunmaktadır. Diğer yandan Hanehalkı Yurtiçi Turizm İstatistiklerini ise harcama türlerine, seyahat amacına, geceleme sayısı ve yaş grupları ile seyahatlerde kalınan konaklama türü gibi parametrelere göre verilmektedir. TÜİK tarafından hizmet verilen Metaveride ise Turizm İstatistikleri, Hane halkı Yurtiçi Turizm İstatistikleri ve Turizm İstatistikleri revize sonuçları olarak üç alt katogoride bilgi sunulmaktadır.

TÜİK tarafından verilen yukarıda bahsedilen Turizm İstatistiklerinde turizmle ilgili tüm parametreler için betimsel istatistikler ve değişim grafikleri verilmektedir. Ayrıca bu verilerden kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına yönelik veritabanları ile farklı parametleri belirleyerek tabloları da alabilmektedir. TÜİK tarafından için ileri düzey istatistikler de farklı bir sayfada sunulması ilerisi için önerilebilir.

Referanslar

Turizm İstatistikleri, http://tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1072, Erişim tarihi: 22. 12. 2019; TUİK Merkezi İstatistikler, https://biruni.tuik.gov.tr/turizmapp/menuturizm.zul. Erişim tarihi: 22. 12. 2019; https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=74&locale=tr Erişim tarihi: 22. 1. 2020.