Turist Sağlığı

Kavram Sağlık Yönetimi

Sağlık turizmi pazarı açısından turistler ya da ziyaretçiler beş temel kategoride gruplandırılabilir:

Yalnızca turist: Ziyaret ettikleri ülkede herhangi bir tıp hizmetinden yararlanmayan turistler ya da ziyaretçilerdir.

Tatilde tedavi edilen turist (Turistin sağlığı): Seyahati sırasındaki rahatsızlanma ya da kaza nedeni ile tıp hizmeti ve tedavi alan turistlerdir.

Tatil ve tedavi amaçlı turistler: Bu turistler ziyaret ettikleri ülke ya da bölgeye tam anlamı ile tıbbi nedenlerle gitmezler. Ancak ziyaret ettikleri bölgede bazı rahatsızlıkları için tedavi olanakları olması tercih nedenidir. Diğer bir anlatımla tatilde tedaviyi de amaçlayan turistlerdir.

Tatil yapan hastalar: Bu ziyaretçiler esasen bir bölgeye tedavi amaçlı giden, ancak iyileştikten sonra, ya da tedavi sonrası gittikleri bölgede tatil de yapan ziyaretçilerdir.

Yalnızca hastalar: Bu gruptaki medikal turistlerin bir bölgeye gidiş amaçları yalnızca o bölgede tedavi olmak ya da operasyon geçirmektir. Tatil gibi bir amaçları yoktur.

Yukarıdaki belirtilen bileşenleri değerlendirildiğinde turist sağlığı ve sağlık turizminin birbiriyle ilişkili ancak ayrı kavramlar olduğu görülmektedir. Sağlık turizmi insanların yaşadıkları yerlerden başka yerlere geçici sürelerle sağlığın korunması, geliştirilmesi ya da tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir turizm çeşididir. Ancak turist sağlığı insanların tatil, dinlenme, eğlenme amaçlı turizm faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sağlık sorunları, sağlıklarının korunması ya da ortamın sağlığı olarak tanımlanmaktadır. Dünya Turizm Örgütü’ne göre turist sağlığı turizm bölgelerinde, turizm işletmeleri, ziyaretçiler ve toplum sağlık hizmetleriyle ilişkili olup, çoğunlukla yiyecek güvenliğini, salgın hastalıkların takibini ve sağlığı korumayı hedeflemelidir. Bir başka tanıma göre turist sağlığı, bir ülkenin dış dünyaya yansıyan sağlık ve güvenlik kalitesinin göstergesidir. Ayrıca araştırmacılar turist sağlığı konusunda turizmin medikal, medikolegal ve epidemiyolojik etkileri olarak söz etmişlerdir. Bu kapsamda tedavi ya da rehabilitasyon hizmeti alma amacı taşımaksızın bulunduğu yerden bir başka yere giden kişinin gittiği yerde hastalanarak sağlık hizmetlerinden yararlanması, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca turistin sağlığı, ülkeden başka bir ülkeye sağlıklı olarak dinlenme, eğlenme ve o ülkenin zenginliklerini görme amacı ile giden kişinin bulunduğu ortamın sağlıklı olmasını da kapsamaktadır. Bir başka deyişle hijyenle ilgili tüm gereksinimler, gürültü dahil her tür çevre kirliliğinin önlenmesi, bunların yanında deniz suyu ekoloji, sahil suyu kalitesi, atıkların yok edilmesi, bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalık, gıda sağlığı, yaşam kalitesi, turizm sektör çalışanları gibi konularla çerçevelenmektedir.

Referanslar

Ak, B.Sevin, H.D. (2000). Turist SağlığıTurist Sağlığı İmkanları Açısından Antalya bölgesinde Bir İnceleme, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 5(1): 89-100; Cohen, Eric (2006), Medical Tourism in Thailand, Turk-Kazakh International Tourism Conference: New Perspectives And Values in World Tourism And Tourism Management in the Future, 20-26 November 2006, Alanya, Turkey, Conference Proceedings, pp.87-117; Cossar, J.(2003). Travellers’ Health: An Epidemiological Overview. İçinde Wilks, J. ve Page, J. S. (Editörler). Managing Tourist Health and Safety in The New Millennium. Pergamon: Amsterdam.; Güler, G., (1995). Traveller’s Safety, Adresses of Welcome, Proceeding of The V. International Conference on Tourist Health.; World Tourism Organization (1996). Tourist Safety and Security, Practical Measures for Destinations, Published by the (WTO): Madrid, Spain.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Demirci, Ç. (2010). Türkiye’yi Ziyaret Eden Turistlerin Sağlık Sorunları ve Sınıflandırılması Üzerine Bir Araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.