Turizmde Bulaşıcı Hastalıklar

Kavram Sağlık Yönetimi

Bulaşıcı hastalıklar belirli bir kaynaktan ağız, hava, temas ve hayvanlar aracılığıyla sağlam kişiye bulaşmaktadır. Bulaşıcı hastalık etmenleri, bakteriler, virüsler ve parazitlerdir. Bu etmenler hasta insanlar, bitkiler, hayvanlar ve toprak gibi yerlerde çoğalarak yayılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklarda bulaşıcı hastalığın türüne göre değişen belirtiler görülmekle beraber genel anlamda ateş, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma, ishal ve öksürük gibi belirtiler görülmektedir.

Turizm hareketleri ekonomik hareket olmasının yanında kültür, çevre ve sağlık etkisiyle bir bütündür. Turizm hareketlerinin bazı dönemlerde artması, ilgili dönemde faaliyet bölgesinin altyapısını ve doğal yapısını etkileyerek kaynaklarını etkilemektedir. Artan tüketimle beraber oluşan atık, gürültü ve çevre kirliliği hem faaliyette bulunan turistleri hem de hizmet sektörü çalışanlarını tehdit edebilmektedir. Turistlerin gezme eğilimleri bulaşıcı hastalıkların taşınmasında önemli bir faktördür. Ayrıca turizm faaliyetlerinde bulunan bireylerin beslenme alışkanlıkları, barınma şekilleri, iklim, çevre ve günlük alışkanlıklarının değişimi ile hastalıklara karşı hassasiyetleri değişmektedir.

Hem turizm faaliyetinde bulunan bireyler hem de bu gruba hizmet veren bireyler açısından bulaşıcı hastalıklardan korunmak büyük önem taşımaktadır. Bu hastalıklara karşı önlemler, aşılanma, koruyucu ekipmanlara sahip olma, gerekli ilaçları temin etme, hijyen ve çevresel koşullara dikkat etme ve beslenme şartlarına uyumdur.

Turizm faaliyetlerinin yaygınlaşmasıyla beraber insanlar çok farklı yerlerde turizm hizmetlerinden yararlanmaktadır. Kitleler halinde yapılan faaliyetler bulaşıcı hastalık için besi yeri olma özelliği göstermektedir. Ayrıca, deniz, hamam, sauna ve havuz gibi mekânlar hastalıkların insandan insana bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Bulaşıcı hastalıklarda hastalığın tedavisi kadar bulaşmasını önleyecek tedbirlerin alınması da önem arz etmektedir. Bir hastalık görülmesi durumunda turizm sektörü çalışanlarının gerekli kontaminasyon önlemlerini, hasta transfer tekniklerini ve tıbbi müdahaleleri bilmesi gerekmektedir.

Referanslar

Evci, D. E. ve Tezcan, S. (2005). Farklı Turizm Yörelerindeki Bazı Konaklama Tesislerinin Sağlık Açısından Değerlendirilmesi ve Turistlerin Sağlık Sorunları, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 12(2): 99-109; Güler, Ç. ve Çobanoğlu, Z. (1994). Turist Sağlığı, Sağlık Bakanlığı. Ankara: Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü (2008). Ankara: Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Modülleri.