Çapraz Bulaşma

Gastronomi Kavram

Aynı zamanda çapraz kontaminasyon olarak da bilinmektedir. Gıdanın dahil olduğu sektörlerde sık rastlanan bir durumdur. Fakat gerekli tedbirlerin alınması ve gıdayı işleyen çalışanların eğitilmesi ile çapraz bulaşma sebebiyle oluşacak kötü sonuçlar kolaylıkla önlenebilir.

Çapraz bulaşma dört farklı şekilde gerçekleşebilir: Ekipmandan gıdaya, gıdadan gıdaya, çevreden gıdaya ve gıda işleyicisinden gıdaya. Bahsedilen farklı şekilde bulaşmaları önleyebilmek adına alınabilecek önlem ve aksiyonlar şu şekilde örnek verilebilir; taze ve pişmiş gıdalar için farklı kesme tahtaları kullanmak, kullanılan kesme tahtalarını her kullanımdan sonra yıkamak ve sanitize etmek, mutfak çalışanlarının kişisel hijyen takibini yapmak, saklama kaplarını dolapta temiz ve ağızları kapalı bir şekilde saklamak, çiğ ve pişmiş ürünleri birbirinden ayrı bölmelerde muhafaza etmek, kullanılan ekipmanları her kullanım sonrası temiz bırakmak ve sanitize etmek, donmuş ürünleri ayrı kaplarda çözdürmek.

En sık rastlanılan çapraz bulaşma enfekte olmuş çiğ etin kesme tahtasında kesilerek, bir sonraki kesilecek ürünlerle aynı kesme tahtasında temas ederek kontamine olmasından kaynaklanır. Kesme tahtasının her kullanım sonrası yıkanıp sanitize edilmesi ve gıdaya özel kesme tahtası kullanılması ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Referanslar

Smith, W. (2008). A Food Handlers Manual. Claremore. Okla.: Rogers County Health Dept; National Restaurant Association (2017). ServSafe Food Handler Guide. Chicago, IL: National Restaurant Association.