Tur Organizasyonu
Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm faaliyetine katılan bireyler ve çeşitli sebepler ile turizm ürününü satın almak isteyen kuruluşlar ürünleri birer birer almak yerine bir araya getirilmiş tek bir ürünü almayı tercih etmektedirler. Bu ürünlerin bir araya getirilmesi hassas ve zahmetli bir süreçtir. Bundan dolayı bu kişi ve kuruluşlar turistik ürünleri daha önce bu işi profesyonel şekilde yapan firmalardan temin ederler. Bu da konaklama, ulaştırma, yiyecek-içecek ve diğer tamamlayıcı mal ve hizmetleri bir araya getirerek tek bir turizm ürününü oluşturan tur operatörlerinin ortaya çıkmasına sebebidir.
Tur operatörleri, turizm ürününü bir araya getirerek birey, kitle ve kuruluşların ihtiyaçlarına uygun turlar üretirler. Bu üretim süreci tur organizasyonu sürecidir. Tur organizasyonunun ilk süreci hedef kitlenin ve bu hedef kitlenin ilgi duyacağı destinasyonun belirlenmesi ve bu destinasyona olan talebin belirlenmesidir. Bu ürünlerin bulunduğu bölgedeki ulaşım, konaklama ve yiyecek içecek tesislerinin nicel ve nitel yeterliliği ve bölgenin sosyal, ekonomik ve politik durumu incelenmelidir. Destinasyona yönelik piyasadaki rakiplerin durumları incelenmelidir.
Tur organizasyonunun ilk aşaması ulaştırma araçlarının belirlenmesidir. Bu aşamada destinasyon ile orijin ülkenin konumlarına ve tura satın alacak turist profilinin isteklerine uygun araçlar seçilmektedir. Havacılığın gelişmesi ve yaygınlaşması ile turlarda yoğun kullanılan ulaştırma şekli havayolu taşımacılığıdır. Özellikle charter seferleri paket turlarda en yoğun kullanılan taşımacılık yöntemidir. Destinasyonun uzaklığına göre karayolu, turun özelliğine göre denizyolu ve sınırlı da olsa paket turlarda demiryolu ulaşımı da kullanılabilmektedir. Konaklama tesisleri turların özelliklerine göre seçilmektedir. Dinlenme amaçlı turlarda genellikle herşey dahil sistemin uygulandığı otel ve tatil köyleri tercih edilirken, kültürel turlarda ürüne yakın oteller tercih edilmektedir. Yiyecek-içecek hizmetleri, turun özelliğine göre yiyecek-içecek hizmeti veren turizm işletmeleri tur organizasyonuna dahil edilmektedir. Özellikle kültür turlarında zamanın kullanımı çok önemli olduğundan turistik çekiciliğin bulunduğu bölgedeki yiyecek içecek işletmelerinden faydalanılmaktadır. Mutfak kültürel bir çekicilik olduğundan bazı turlarda özellikle yerel mutfağa ait yemekler servis eden işletmeler tura dahil edilmektedir.
Bölgeye ait turizm amaçlı pazarlanabilir ürünlerin satıldığı işletmeler tur programında yer edinirler. Bütün bunlar belirlendikten sonra tur operatörler hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun turları organize etmektedirler. Bu aşamada ulaştırma, konaklama, yiyecek-içecek firmalarıyla antlaşmalar yaparak turistik ürünü oluştururlar. Operatörler karşılayıcı seyahat acentalarıyla anlaşarak operasyonu bu acentalara yaptırabilirler. Bu aşamada karşılayıcı acentanın titiz bir şekilde seçilmesi ve tur operatörünün kalitesine uygun olarak turu gerçekleştirecek acenta seçilmelidir. Ortalama bir tur organizasyonu iki yıl sürer.
Referanslar
İçöz, O. (2000). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Yayınevi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Mısırlı, İ. (2018). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık.