Tunatan Tesisleri

Yeme-İçme İşletmesi Yolüstü Tesisleri

(Sakarya, 1965 - )

İlk çekirdeğini, İlhan Tan’ın 1965 yılında Sakarya Turgutlu’da (Pamukova) kurduğu ve bünyesinde 70 metrekarelik kamyoncular lokantasını barındıran yolüstü bir akaryakıt istasyonu oluşturmaktadır. Fakat Tuna Tan, tesisi devraldıktan sonra işleri genişleterek Sakarya’da restoran ve yöresel ürünler mağazalarını açarak yeni tesislerle çok farklı bir nitelik kazandırdı. Özellikle 1990 yılında 10 kişi ile başladığı restoran işinde bugün 300 çalışana ulaştı. Sakarya kabağının 30 çeşit inovasyonu ve patentli, marka tescilli üretimi ile Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip işletmeler zinciri haline geldi. İnovasyon dallarında yedi Türkiye birinciliği ile 100’ü aşkın ödül elde etmeyi başardı. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarları gibi fuarlarda Sakarya’yı ve kazandıkları birincilikler ile New York, Dubai, Sidney’deki uluslararası yarışmalarda da Türkiye’yi temsil etti. Tuna Tan’ın, 1990 yılında tesisteki lokanta işletmelerindeki sıkıntılar ortaya çıkmasıyla birlikte 10 çalışanı ve 80 kişilik lokantayı tamamen kendisinin işletmeye başlamasıyla tesislerin bugünlere gelişi için dönüm noktasını oluşturdu.

1997 yılında aileye ait ikinci tesisi kurdu. 2003 yılında deprem sonrasının ilk kurumsal mimari binası olan 3.000 metrekarelik Serdivan Tesisleri’ni kurdu. 2014 yılında Sakarya bal kabağının inovasyonunu ile çikolatalı kabak lokumu, kabak pare, kabak resitali, kabak döner 20’ye yakın patentli ürünün Türkiye’de ve dünyada ilk defa üretimi ve satışı gerçekleşti. 2016 yılında tesislerin komple revizyonu ile birlikte Yöresel Geyve Ayva Lokum ve Cezerye İnovasyonu ve çikolata imalathanesini kurdu. Günümüzde şehrin sembol ürünü olan kabak ile özdeşleşen bir işletme haline gelmiş durumdadır. Satış noktaları içinde Sakarya Kabak Dünyası adı altında mağazalar açtı. Tuna Tesisleri, gastronomi alanında yöresel ürünlerle ilgili AR-GE çalışmaları ile ön plana çıkmaktadır. Yine restoran menülerinde de kabakla ilgili olarak menüde dikkat çeken ürünler yer almaktadır. Örneğin; kabak çorbası, içi kabaklı olan kabaklava adındaki baklava ve farklı bir lahmacun ürünü olan “kabakmacun”, kabaklı keşkül ve kabaklı dondurma gibi olağan dışı ürünler ile dikkat çekmektedir. İşletmenin kendine özgü yöntemleri ile hazırlanan kabak tatlısı; kıtır kabak tatlısı, içeriğindeki kıtırlığı Antakya tarzına benzese de daha lezzetli ve dokulu olan şehre özgü olan kestane kabağının kullanılmasıyla ayrışmaktadır. Bu şekilde bir mola tesisinden beş yıldızlı restoran ve yöresel ürünler satan gastronomi mağazaları ile tesisler zincirine dönüştü. Böylece birçok yerde şubesi olan şehir ile özdeşleşmiş yöresel kimliğine her geçen gün yeni özgün tatlar katan tesisler zinciri olma özelliğini korumaktadır.

Referanslar

Tan, K. ile 06.10.2011 Tarihli Görüşme. (Görüşen: B. Atabey); https://www.milliyeom.tr/gundem/sakaryanin-turizmdeki-tanitim-yuzu-tuna-tan-6099844, ((Erişim tarihi: 12.06.2019); http://www.tunatan.com.tr/, (Erişim tarihi:10.08.2019).