Trabzon Şehir Müzesi

Müze Kent Müzesi

(Trabzon, 2017 - )

Trabzon’un Kahramanmaraş Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapı, 1963 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Trabzon Şubesi binası olarak inşa edildi. 2005 yılında Tevfik Serdar Kültür Merkezi olarak kullanılmaya başlanan yapı, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Bölge Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescillendi. 24. 02. 2017 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Trabzon Şehir Müzesi olarak hizmete açıldı.

Müze üç kattan oluşmaktadır. Bodrum katta Ekonomik Yapı ile Spor Tarihi ve Trabzonspor Bölümleri bulunmaktadır. Ekonomik Yapı Bölümünde geleneksel ekonomi, sanayi ve kentsel ekonomi, geleneksel zanaatlar alanları mevcuttur. Geleneksel ekonomi alanında toprak/deniz kaynaklı geleneksel ekonomi tarihi, tarım ve hayvancılık ile balıkçılık tanıtılmaktadır. Sanayi ve kentsel ekonomi, liman ve sanayi bilgileri ile Karadeniz’in ticaret kapısı olarak Trabzon’a ait bilgilerin sunulduğu alandır. Geleneksel zanaatlarda dokumacılık, kazaziye, telkâri, bakırcılık, hasırcılık, sepetçilik, pileki, yayık yapımı, bıçakçılık ve taş işçiliği yer almaktadır. Spor Tarihi ve Trabzonspor Bölümünde Trabzonspor tarihine ait bilgiler sergilenmektedir.

Zemin katta Kronolojik Tarih, Coğrafi Yapı ve Demografik Yapı Bölümleri ile kafe yer almaktadır. Kronolojik Tarih Bölümünde kentin gelişimi filmi, kent maketi, tarih şeridi ve interaktif oyun duvarı bulunmaktadır. Coğrafi Yapı Bölümü bitki örtüsü, iklim, fauna ve flora özelliklerini içermektedir. Demografik Yapı Bölümünde göç tarihi sergilenmektedir.

Birinci katta Kültürel ve Sosyal Yaşam, Kültür Sanat Edebiyat, Kentsel Doku ve Mimari Yapı Bölümleri yer almaktadır. Kültürel ve Sosyal Yaşam Bölümünde Trabzon’da yaşam ve gündelik hayat, ilçeler, Trabzon mutfağı, gelenek görenekler ve eğlence kültürü tanıtılmaktadır. Kültür Sanat Edebiyat Bölümünde tiyatro-sinema, resim-görsel sanatlar ve edebiyat alanlarına ait eserler, türküler/maniler, yerel sanatçılar, müzik aletleri, halk oyunları izlenebilmektedir. Kentsel Doku ve Mimari Yapı Bölümü, Trabzon vilayetinden modern Trabzon’a kentin gelişimi ile Trabzon’un mimari yapılarının tanıtıldığı bölümdür.

Kuruluşundan bugüne kadar Trabzon’un tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısının sergilendiği Trabzon Şehir Müzesi, konumu ve kapsamı ile bölgede öne çıkan müzelerden biridir.

Referanslar

Trabzon Büyükşehir Belediyesi. (2013). Trabzon kent müzesi (NDR üç boyutlu tasarım projesi kitapçığı), İstanbul: NDR Tasarım ve Reklamcılık; Karadeniz Kültür Envanteri. (2019). Trabzon Şehir Müzesi, https://karadeniz.gov.tr/trabzon-sehir-muzesi, (Erişim tarihi: 07.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Trabzon Büyükşehir Belediyesi. (2019). Trabzon Şehir Müzesi, https://trabzonsehirmuzesi.business.site, (Erişim tarihi: 07.12.2019).