Toplantı ve Kongre Turizmi (MICE)

Etkinlik Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İngilizce Meetings (Toplantılar), Incentives (Teşvikler), Conventions (Kongreler), Exhibitions (Sergiler) kelimelerinin baş harflerinden oluşan MICE, Türkçeye toplantı ve kongre turizmi olarak yerleşti. Toplantılar, kongre, konferans, seminer, sempozyum, panel, çalıştay, şura gibi çeşitli adlar altında gerçekleştirilmektedir. Toplantı yapan örgütler ise topluluklar, dernekler, sendikalar, siyasi partiler, şirketler olabileceği gibi kamu kurum ve kuruluşları da olabilmektedir. Adı geçen toplantı türlerinin en geniş kapsamlısı olan kongre, belirli bir amaca yönelik olarak çeşitli konularda bilgi almak, bilgi vermek, müzakere etmek ve tartışmak gibi nedenlerle yapılan kesin bir programı olan ve çoğunlukla toplanılan yerin dışından gelen kişilerin de katılımı ile gerçekleşen geçici toplantılardır.

Toplantı ve kongre turizminden söz edebilmek için çeşitli adlar altında düzenlenen küçük ya da büyük toplantıların aynı zamanda bir turizm olayını meydana getirmesi gerekir. Bu nedenle toplantı ve kongre turizmi, “İnsanların sürekli olarak ikamet ettikleri ya da çalıştıkları yerler dışında uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek kollarında, belirli bir konuda bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla belirli bir süre için bir araya gelmelerinden ortaya çıkan seyahat ve konaklama olay ve ilişkilerinin bütünü” olarak tanımlanır. Toplantı ve kongre turizmi beş temel unsuru kapsar. Bunlar; (1) belirli bir konuda toplantı, (2) bilgi alışverişi, (3) kısa ve sınırlandırılmış zaman, (4) kesin bir program ve (5) sürekli yaşadıkları yerler dışına çıkan kişilerdir.

Bilinen ilk uluslararası kongre Roma’da tıp alanında yapıldı (1681). Modern anlamdaki ilk aynı zamanda dünyanın en uzun kongresi ise 18. 07. 1914–09. 06. 1915 tarihleri arasında gerçekleştirilen Viyana Kongresi’dir. Tarih boyunca yapılagelen toplantılar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişme gösterdi. 1970’li yıllardan sonra dünyadaki ekonomik gelişmelere paralel olarak gelişen toplantı ve kongre turizmi ise günümüzde ulusal ve uluslararası özellik kazanarak en hızlı büyüyen turizm çeşitlerinden biri oldu. Gelişme göstermesindeki ana nedenler, destinasyon ve toplum için ekonomik faydalar sağlamasının yanı sıra imajı iyileştirmesidir. Belli bir sezona bağlı olmaması dolayısıyla sezon dışı gelir getiren bir turizm çeşidi olması, çoğunlukla gelişmiş şehir merkezleri veya yakın bölgelerinde gerçekleştirilerek turizmde deniz kıyılarında görülen bölgesel yoğunlaşmayı farklı bölgelere yayma potansiyeli, kongre turistlerinin normal turistlere kıyasla gelir düzeylerinin daha yüksek olması gibi nedenler bu turizm türünün teşvik edilmesinde etkili oldu. Ayrıca, örgütlerin büyüyerek toplantı gereksinimi duymaları, teknolojik ve bilimsel gelişmeler nedeniyle daha fazla bilgi alışverişi ihtiyacı, yeni ürünlerin tanıtılması amacıyla yapılan sergi ve fuar organizasyonları, ticari gelişmeler dolayısıyla ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel işbirliklerinin artması toplantı ve kongre turizminin önemini artırdı.

Dünya genelinde 2018 yılında düzenlenen toplantı sayılarına bakıldığında; en iyi ülkeler sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri birinci, Almanya ikinci, İspanya üçüncü sırada yer aldı. Bunu sırasıyla Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Çin, Hollanda ve Kanada izledi. Düzenlenen toplantı sayısına göre en iyi şehirler sıralamasında ise Paris birinci sırada olup, dünya kongre şehirleri arasında önemli bir paya sahiptir. Bunu sırasıyla; Viyana, Madrid, Barcelona, Berlin, Lizbon, Londra, Singapur, Prag ve Bangkok izlemektedir. Türkiye, Avrupa ile Asya’nın birleştiği bir noktada konumlanması, Avrupa ülkelerine yakınlığı, dünyanın belli başlı şehirlerine kolay ulaşım olanağı, birinci sınıf konaklama ve konferans tesisi zenginliği nedeniyle toplantı ve kongre turizmi için uygun konumdadır. İstanbul başta olmak üzere Antalya, Ankara, İzmir, Bursa ve Kuşadası’nda bulunun kongre merkezleri uluslararası kongreleri ağırlamaktadır.

Referanslar

Çakıcı, A. C. (2009). Toplantı Yönetimi (Kongre, Konferans, Seminer ve Fuar Organizasyonlar). Ankara: Detay Yayıncılık; McCartney, G. (2008). The CAT (Casino Tourism) and the MICE (Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions): Key Development Considerations for the Convention and Exhibition Industry in Macao, Journal of Convention and Event Tourism, 9(4): 293-308; The International Congress and Convention Association. (2013). ICCA Statistics Report Country & City Rankings International Association Meetings Market, Haziran 2014; The International Congress and Convention Association. (2018). ICCA Statistics Report Country & City Rankings Public Abstract, Haziran 2019; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği. (2013). Türkiye Kongre Turizmi Raporu 2013.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aymankuy, Y. (2003). Kongre Turizmi ve Fuar Organizasyonları. Ankara: Detay Yayıncılık.