Toplantı Organizatörü

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yönetim ve Organizasyon

1970’li yıllarda toplantı endüstrisinin gelişip, MICE (Meeting, Incentives, Conventions, Exhibitions) adında bir sektörü oluşturmasıyla ortaya çıkan bir iş sahasıdır. Ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerde yaklaşık 50 yıldır görülen bu iş sahası Türkiye’de henüz çok gelişme gösteremedi. Türkiye’de toplantı organizatörlüğü görevini çoğunlukla seyahat acentaları üstlenmektedir. Toplantı organizatörü, toplantı endüstrisi içinde yer alan işletmeler arasında aracılık ve kolaylaştırıcılık görevini yerine getirmektedir. Toplantı organizatörü, bir kuruluş veya grubun işleyişiyle ilgili bir amaç için toplanmayı kabul eden üç veya daha fazla kişinin bir araya gelmesini sağlayan, diğer bir ifadeyle toplantı organizasyonunun gerçekleşmesini sağlayan kişi, kurum veya kuruluşlardır. Toplantı yapacak olan bireyler, bu toplantılar aracılığıyla, toplantının amacı doğrultusunda, ilgili sorunlara çözüm bulma, bir antlaşmaya karar verme, çeşitli politikalar geliştirme vb. faydalar yaratabilmektedir. Toplantı organizatörü, katılımcıların bir araya gelmesini sağlamanın yanında; toplantıya katılacak olan kişilerin konaklamalarının ayarlanması, yeme-içme ihtiyaçlarının giderilmesi, güvenliklerinin sağlanması, ulaşım olanaklarının karşılanması, gelen kişilerin isteği doğrultusunda o bölge ile ilgili turlara katılımın organize edilmesi gibi faaliyetleri de yerine getirmektedirler.

Toplantı işi, toplantı talebinde bulunan kurumlar için büyük önem arz ettiğinden iyi bir toplantı organizatörünün bazı özellikler taşıması gerekmektedir. Öncelikle toplantı organizatörünün tam bir profesyonel olması ve koordinasyon ve programlama becerisinin yüksek olması gerekmektedir. Ayrıca, kişisel beceri, sorumluluk, tutarlılık ve güvenirlik gibi özelliklere de sahip olmalıdır. Toplantı organizatörünün etkili bir çalışma yürütüp bir toplantı organizasyonunu başından sonuna kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için bazı konularda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu kapsamda kongre organizatörünün hem işleri iyi bir şekilde yürütebilmek hem de toplantı talebinde bulunanları bilgilendirebilmek için finansal konularda, bütçe konularında ve toplantı teknolojileri konularında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca aracılık yapılan taraflarla daha iyi iletişim kurabilmek için psikoloji bilmeli ve işlerini cazip ve kârlı hâle getirebilmek için pazarlama ve muhasebe bilgisine sahip olmalıdır.

Referanslar

Çakıcı, A. C. (2013). Toplantı Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Babacan, E. ve Göztaş, A. (2011). Etkinlik Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Doğan, A. A. (2013). Toplantı ve Sunu Teknikleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Emeksiz, M. (2013). Kongre ve Etkinlik Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; https://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/toplantiorganizasyonu.pdf, (Erişim tarihi: 08.07.2019); Schwarzten, H. B. (1987). The Meeting, New York: Plenum Press.