Teknik Gastronomi

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Tariflerin ne şekilde yemek ve içecek haline getirileceği hakkında araştırmalar yapan bir alandır. Teknik gastronomi sayesinde yemek ve içeceklerin üretim ve servisinin nasıl daha iyi yapılabileceği sürekli olarak incelenmekte ve iyileştirilmektedir. Bununla birlikte, teknik gastronomi toplu/ticari yemek ve içecek üretimi ile de ilgilenmektedir. Özellikle az sayıda kişi için hazırlanan (özellikle ev mutfaklarında) yemek ve içeceklerin kalabalık gruplar veya organizasyonlar için (özellikle otel ve restoran mutfaklarında) hazırlanıp hazırlanamayacağının değerlendirilmesi ile ilgili teknik konuları kapsamaktadır.

Teknik gastronomi, menü mühendisliği, mekan mühendisliği, satış analizi gibi konularının yanı sıra vakumlama, hızlı yemek, pişir-soğut sistemi, pişir-dondur sistemi gibi toplu beslenmede yeni üretim tekniklerinin geliştirilirken gıda güvenliğinin sağlanması konularını da kapsar.

Teknik gastronomi, uygulamalı gastronominin temelini ve sorun teşkil eden noktalarını ortaya çıkaran gastronomi bölümüdür. Bu nedenle, teknik gastronomi dakiklik gerektirir ve pratik gastronomiyi destekler. Bu bağlamda teknik gastronomi, sadece tesis ve makineler için standartlaşma bilgisi ve bunların üretim ve servisi nasıl etkileyebileceğinden çok daha fazlasıdır (mekansal mühendislik). Gastronomi alanında ölçüm gerektiren her şeyin sistematik olarak değerlendirilmesine bakar. Teknik gastronomi, küçük ölçekli operasyon ile seri üretim arasında bir bağlantıdır.

Teknik gastronomi alanı altında mutfakta kullanılan araç, gereç ve ekipmanların üretim süreçlerini nasıl etkileyebileceği incelenmektedir. Teorik gastronomi ile yemeklerin ve içeceklerin tarifleri incelenirken; teknik gastronomi ile tariflerin nasıl yemek veya içecek haline getirileceği konusu incelenmektedir. Teknik gastronomi, yeni üretim alanları, pişirme teknikleri, atık yönetimi, geri dönüşüm gibi konular üzerinde çalışmalar gerçekleştirmektedir. Böylece, daha güvenli ve çeşitli çalışma alanları yaratmaktadır. Sous vide pişirme, dikey tarıma dayalı üretimler, moleküler gastronomi gibi yeni uygulamalar teknik gastronominin alanına örnek verilebilir.

Teknik gastronomide başarıyı en üst düzeye çıkarmak için bir dizi değişkenin performansını gözlemlemek, kaydetmek ve analiz etmek gerekmektedir. Teknik gastronomi aynı zamanda uygun gıdaların, yeni ve evrimsel bitkilerin değerlendirilmesi, sous vide gibi daha yeni üretim yöntemleri ve bunları üretime sokmak ve deneme dönemlerinde performansını güvenli bir şekilde izlemek için gerekli beceri ve ekipmanla ilgilidir. Araştırma ve geliştirme teknisyenleri, geliştirme şefleri ve gıda bilimcileri ve operasyonel uzmanlar bu alanda çalışmaktadır. Grup şefleri gibi danışman şefler de bu alanda uzmanlaşabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bozok, D. ve Karaman, N. (2018). Gastronomi Turizminin Çeşitleri. İçinde; Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (Editörler), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi (ss. 54-72). Ankara: Detay Yayıncılık; Gillespie, C. ve Cousins, J. A. (2001). European Gastronomy into the 21st Century. Oxford: Butterworth-Heinemann; Harrison, A. F. (1982). Gastronomy. Sussex: New Horizan Books.