Tek Kişi Fiyat Farkı
Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Muhasebe-Finansman
-
2019
Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği’nde otel işletmeleri “Asli fonksiyonları müşterilerin geceleme ihtiyaçlarını sağlamak olan, bu hizmetin yanında, yeme-içme, spor ve eğlence ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen tesisler” olarak tanımlanmaktadır. Otel işletmeleri; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek-içecek, mutfak, satış pazarlama, muhasebe, teknik servis, personel, güvenlik gibi çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerden biri olan önbüro (front office), konuğun otele girişinden başlayarak ayrılmasına kadar geçen süre içinde müşteriyle ilgili iş ve işlemlerin gerçekleştirildiği bölümdür.
Önbüro bölümünün fonksiyonlarından biri de oda satışı yapmaktır. Önbüro, oda satışı için çeşitli fiyatlandırma yöntemlerinden yararlanmaktadır. Bunlardan biri de kişi başı fiyatlandırmadır. Bu fiyatlandırmada oda ücreti odada konaklayacak kişi sayısına göre belirlenir. Bu odalar; tek kişilik oda (single room), iki kişilik oda (double room), üç kişilik oda (triple room) ve dört kişilik oda (quad room) olarak adlandırılırlar.
Otel işletmelerinde odalar genellikle iki kişilik oda olarak hazırlanır ve fiyatlandırmada iki kişi üzerinden yapılır. Ancak bu odalarda tek kişi kalmak istediği takdirde, tek kişilik fiyat farkı (single supplement) uygulanır. Tek kişi fiyat farkı, iki kişilik odada tek kişi konaklaması durumunda müşteriden talep edilen tek kişi fiyat farkıdır. Örneğin; bir otel işletmesinde iki kişilik oda fiyatı 500 TL’dir. Bu odada tek kişi konaklamak istediği takdirde oda fiyatının yarısı olan 200 TL’nin üzerine ek olarak otel yönetimi tarafından belirlenen kişi başı fiyat farkı eklenir. Bu fiyat farkının birbuçuk olduğunu düşünürsek tek kişilik oda fiyatı 250x1,5= 375 TL olarak belirlenir. Yani bu oda için ödenecek tek kişi fiyat farkı 125 TL’dir.
Referanslar
Akoğlan-Kozak, M., Maviş, F., Güçlü-Nergis, H. ve Çiçek, D. (2013). Otel İşletmelerinde Yönetim (Fonksiyonel Yaklaşım). Ankara: Detay Yayıncılık; Demirtaş, N. (2010). Önbüro İşlemleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları; Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2012). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kantarcı, K. ve Ekinci, İ. (2014). Konaklama İşletmelerinde Önbüro. Ankara: Detay Yayıncılık; Milli Eğitim Bakanlığı (2007). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Önbüro Organizasyonu. Ankara: MEGEP - Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi.