Tarihi Mutfak Lokantası

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(Ulus, Ankara, 1945 – )

Ankara’da Arnavut kökenli bir Türk vatandaşı tarafından kuruldu (1945). Lokanta, 1947 yılında Cahit Doğangir tarafından devralındı. Tarihi Mutfak Lokantası, 1967 yılına kadar Ulus’ta bulunan eski Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının karşısında faaliyet gösterdi. Bulunduğu çarşıda çıkan yangın sonrasında lokanta, yine Ulus’ta yer alan Şehir Çarşısı’na taşındı. 1994 yılından bu yana ise, Çankaya’nın Kızılay semtindeki Mithatpaşa Caddesi’nde hizmet vermeye devam etmektedir.

Cahit Doğangir vefat edince (1996), oğlu İlker Murat Doğangir ile ortağı Fırat Deniz işletmektedir. Fırat Deniz, lokantaya garson olarak başladı (1978). 1994 yılından bu yana lokantanın ortağı olan Fırat Deniz, aynı zamanda müteahhitlik yapmaktadır. İşletme müdürü olan Duran Akça ise, 1973 yılında, 15 yaşındayken Mutfak Lokantası’na komi olarak başladı. Bir süre garsonluk yaptıktan sonra, lokantanın müdürü oldu. Emekli olmasına rağmen halen lokantada çalışan Duran Akça, lokantanın en eski personelidir. Tarihinin yanı sıra, personelini de önemseyen bir tesistir.

Temel ürünü Büryan Kebabıdır. Kubbealtı lügatine göre Türkçe’ye Farsça’dan geçtiği anlaşılan biryan/büryan kelimesi, Arapça’da periva, Türkiye’de ise püryan, piryan ya da biran olarak telaffuz edilen ve kebap etmek, kavurmak ve yakmak anlamlarına gelen bir et kebabı türüdür. Büryan ustası 1982 yılında vefat eden Yozgatlı Halis Usta idi. Yerine, çırağı Halil Usta geçti. Lokantada Büryan Kebabı için kuzu eti kullanılmakta ve kebap odun ateşinde pişirilmektedir. Kebabın eti, 1973 yılından bu yana aynı firmadan temin edilmektedir. Ayrıca lokantada, pide ve ızgara çeşitleri mevcuttur. Mekânın diğer spesiyali tavuk germeçtir. Tavuk germeç yapılırken tavuk ikiye bölünerek kemikleri çıkarılmaktadır. Kemikleri çıkarılan tavuk marine edildikten sonra biftek gibi ızgarada pişirilmektedir. Tatlı olarak, künefesi oldukça meşhurdur.

Referanslar

Coşkun, K. Künç, S. Çelik, S. ve Acar, S. (2017). Siirt İlinin Gastronomi Açısından Sürdürülebilirlik Analizi: Büryan Örneği. İçinde; 1. International Sustainable Tourism Congress Bildiri Kitabı (ss. 391-397) Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi; Erkara, O. (2010). 100 Tarihi Lokanta. İstanbul: Cinius Yayınları; Muharrem, T. (2007). Personel Devir Oranı Analizi: Ankara’da Yer Alan Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 45-52; http://www.lugatim.com/s/b%C3%BCryan, (Erişim tarihi: 27. 02. 2020).