Sürdürülebilir Gastronomi

Gastronomi Kavram

Son yıllarda gastronomi turizminde yaşanan hızlı gelişim ve konunun farklı bilimsel yaklaşımlarla ele alınması, önemli bir seyahat motivasyonu olan gastronomi turizminin uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlayabilmesini önemli hâle getirmektedir. Sürdürülebilir gastronomi yeni ve önemli bir süreçtir ve sürdürülebilirlik ilkelerine yer vermektedir. Sürdürülebilirlik; varlığını sürdürmek, sürekliliği sağlamak ya da korumak anlamına gelmektedir. Bu yüzden, hemen hemen tüm bireyler ya da toplumlar tarafından pozitif bir kavram olarak algılanmaktadır. Sürdürülebilir tarım ve yiyecek üretim sistemleri, daha az istenmeyen madde kullanan ve nispi olarak küçük olan çiftlikler temel alınıp oluşturulmaktadır. Sürdürülebilir tarım ve yiyecek üretim sistemleri; uygun olan koşullarda hayvan ve bitki üretimini sağlamakta, biyoçeşitliliği korumakta ve dönüşebilir enerjiye geçiş yapmaktadır. Bu durumun tersine, büyük ölçekli çiftlikler biyo-çeşitliliğin azaltılmasına öncülük etmekte olup, yerel olarak bulunmayan maddelere bağımlıdır (tarım ilaçları, gübreler gibi) ve topluma ya da eko -sisteme negatif etkileri olan üretim atıkları oluşturmaktadır. Küçük yerel bir çiftlikten ürün satın almayı teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirliğe olan yardımı hızlandırmaktadır.

Eko gastronomi olarak da adlandırılan sürdürülebilir gastronomi; yerel, organik ve otantik gıdaların üretiminde devamlılığın sağlanmasını, ev tipi yemek kültürünün sürdürülmesini, geleneksel damak tadının, yerel mutfak kültürüne ait bilgilerin ve geleneksel gastronomi kültürünün yaşatılmasını desteklemektedir. Sürdürülebilir gastronomi, tüm turistler için içselleştirilmiş deneyimler sunmaktadır Bir turist, ziyaret ettiği destinasyondaki yöresel yiyecek ve içecekleri merak ediyor, tadıyor ve bundan keyif alıyorsa, kısa bir süre için de olsa kendini yerel topluluktan biri olarak hissetmektedir. Sürdürülebilir gastronominin temel amacı; sürdürülebilir gelişmenin geleneksel ilkelerini içeren gastronomi uygulamaktır. Herhangi bir yere ilişkin sürdürülebilir unsurların gelişmesine katkıda bulunabilmekte, yerel tarımı ve yiyecek üretimini desteklemektedir. Özgün olmayan üretimi önleyerek çekiciliği arttırmaktadır, yerel toplumu, yerel ürün devamlılığını ve yerel gururu güçlendirmektedir. Yiyecek deneyimine dayalı marka ve kimliği oluşturmaktadır. Yerel turizm kaynaklarını geliştirerek ve genişleterek destinasyonun özgünlüğüne katma değer sağlamaktadır. Yerel ekonomiyi turizm ve tarım sektörleri açısından güçlendirmektedir. Çevre dostu uygulamalar ile sürdürülebilir turizme önemli katkılar sağlamaktadır.

Referanslar

Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Otantik Yiyeceklere Yönelik Bir İnceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (Özel sayı 2): 301-309; Çetinsöz, C.B. ve Polat, A. S. (2018). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bağlamında Yerel Yemeklerin Mikro Ölçekte Hazırlanış Farklılıkları: Batırık Üzerine Bir Araştırma, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2 (1): 60-77; Yurtseven, H. R. ve Kaya, O. (2010). Eko-Gastronomi ve Sürdürülebilirlik. İçinde; 11. Ulusal Turizm Kongresi (ss. 57-65). 2-5 Aralık 2010, Kuşadası; Yurtseven, H. R. (2014). Eko-Gastronomi Dergisi: Gastronomi Bilimine Yeni Bir Bakış, Eko-Gastronomi Dergisi, 1 (1).Akdağ G. ,Üzülmez M. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Otantik Yiyeceklere Yönelik Bir İnceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2) 301 - 309.