Global Sustainable Tourism Council (GSTC) / Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi

Yurtdışı Kurum-Kuruluş

(Washington, DC, ABD, 2007 - )

Başta Rainforest Alliance, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler Vakfı ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) gibi kuruluşlar olmak üzere 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri sınırlarının içerisinde yer alan Washington’da 32 ortaklı bir konsey olarak oluşturulan Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi (Global Sustainable Tourism Council/ GSTC), kamu ve özel paydaşlar arasında sürdürülebilir turizm bilgisi ve uygulamalarını artırmak amacıyla küresel sürdürülebilirlik standartları tesis ederek yönetimini sağlamaktadır. Bağımsız ve tarafsız bir kuruluş olan ve seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik için küresel referans hattı standartlarını yönetmek gibi önemli bir göreve hizmet eden GSTC, sürdürülebilir turizm uzmanlarından oluşmakta, seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik için küresel çapta standartların uygulanması tutkusuna sahip kuruluşlar ve bireyler tarafından desteklenmektedir.

2008 yılında GSTC öncülüğünde kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarından 27 organizasyon bir araya gelerek; sürdürülebilir turizm ölçütleri konusunda dünyanın her yerinde kabul edilebilir genel bir çerçeve oluşturabilmek amacıyla sürdürülebilir turizm planlamalarında kullanılabilecek dört temel kriter (toplumsal refah, doğal ve kültürel çevrenin korunması, ürün kalitesi ve turist memnuniyeti, yönetim ve izleme) belirlemişler ve 18 alt kritere (kazanç ve gelirler, istihdam, yerel ekonominin güçlenmesi ve uzun vadeli olma durumu, yaşam koşullarının iyileşmesi, katılım ve yerel kontrol, turizmden memnuniyet, sosyal ve kültürel kalıpların güçlenmesi, doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımı, doğal mirasın korunması, kültürel mirasın korunması, çevre bilincinin artması, planlama ve yönetim, taşıma kapasitesi, hizmetler ve deneyimin kalitesi, turist memnuniyeti, turizm ürün kalitesi ve ekonomik uygulanabilirlik, turistlerle sürdürülebilir iletişim ve barış için kültürel değişimi güç olarak kullanmak) bağlı 78 gösterge geliştirmişlerdir. Sürdürülebilirlik kriterlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında GSTC öncülüğünde otel işletmeleri ve tur operatörleri için 2008 yılında geliştirilen kriterler, 2012 ve 2016 yıllarında revize edilmiştir. 2013 yılında yine GSTC öncülüğünde destinasyonlar da kriter geliştirme çalışmalarına dâhil edildi.

Sosyal ve çevresel sorumluluk ile turizmin olumlu ve olumsuz iktisadi ve kültürel etkilerine odaklı olan GSTC kriterleri, seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik konusunda dünya genelinde ortak bir dil oluşturma amacının sonucunda ortaya çıktı. Bu kriterler, diğer standartlar gibi eğitim ve farkındalık yükseltme, ticari ve resmi kuruluşlar ile başka kuruluş tipleri için politika oluşturma ölçme ve değerlendirme amacıyla bir sertifikasyon esası olarak kullanılmaktadır. GSTC kriterleri, sürdürülebilir turizme dair ortak bir anlayış oluşturmayı amaçlamış olup, her turizm işletmesinin ulaşmayı hedeflemesi gereken asgari kuralları içermektedir. GSTC kriterlerini sağlayarak GSTC sertifikasyonu alan destinasyonlar, otel işletmeleri ve tur operatörleri GSTC logosunu kullanma hakkı elde edebilmekte, en yüksek sosyal ve çevresel standartlara uygun olma ve sürdürülebilir turizmi tercih eden tüketicilerin arttırdığı pazardan yararlanma imkânı sağlayabilmektedir. GSTC sertifikalandırması ile ayrıca booking.com tarafından desteklenen Bookdifferent.com, HotelBeds.com, BookGreener.com ve Glooby.com gibi çevrimiçi seyahat acentaları içerisinde yer alabilmekte, sürdürülebilir turizm sunan web siteleri ve acentalar tarafından tercih edilme imkânına sahip olabilmektedirler. Sürdürülebilir turizm sunan web siteleri ve acentaların tercihi olabilmeleri dolayısıyla GSTC sertifikasyonuna sahip turizm işletmeleri ve destinasyonlar, sürdürülebilir turizm arayışı içinde olan tüketicilere erişimin artması imkânına da sahip olmaktadırlar. GSTC, sürdürülebilir turizm uygulamaları konusundaki artan bilgi ve anlayışı teşvik etmek, evrensel sürdürülebilir turizm ilkelerinin benimsenmesini sağlamak ve sürdürülebilir seyahat için talep oluşturmak açısından uluslararası aktif bir organ olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Referanslar

Aydın, İ. Z., Öztürk, A. ve Demirci, U. (2017). Ülkemizin Korunan Alanları için Sürdürülebilir Ekoturizm Yönetimi Ölçüt ve Göstergelerinin Belirlenmesi, Turizm ve Araştırma Dergisi, 6 (2): 73-94; Bricker, K. S. ve Schultz, J. (2011). Sustainable Tourism in the USA: A Comparative Look at the Global Sustainable Tourism Criteria, Tourism Recreation Research, 36 (3): 215-229; GSTC Council (2016). GSTC Destination Criteria. https://www. gstcouncil. org/gstc-criteria/gstc-destination-criteria, (Erişim tarihi: 12.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gebhard, K., Meyer, M. ve Roth, S. (2009). Criteria for Sustainable Tourism for the Three Biosphere Reserves Aggtelek, Babia Góra and Šumava. Bonn: Ecological Tourism in Europe and UNESCO-BRESCE; GSTC Council (2019). What is the GSTC?. https://www.gstcouncil.org /about/about-us/, (Erişim tarihi: 12.07.2019).