Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Turizm İşletmeciliği
(Sivas, 2007 - )
-
2021
Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kuruldu (2007). 2014-2015 akademik yılında Konaklama İşletmeciliği, 2016- 2017 eğitim öğretim döneminde de Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne öğrenci kabul ederek eğitim öğretime başladı. Ardından 2017 yılının Haziran ayında Turizm Fakültesi olmuştur. Fakülte, Cumhuriyet Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde yer almaktadır.
Turizm Fakültesi 2007 yılında Turizm ve Otel işletmeciliği Yüksek Okulu olarak kurulurken Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri bulunmaktaydı. 2014-2015 eğitim yılında Konaklama İşletmeciliği Bölümü’ne öğrenci alınırken, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerine öğrenci alınmadı. 2017 yılında Turizm Fakültesi olurken Konaklama İşletmeciliği Bölümü Turizm İşletmeciliği olarak yeniden isimlendirildi. Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri birleştirilerek Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği adı altında devam ettirildi. Ancak 2017 yılında da Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümüne öğrenci alımı olmadı. Hiç öğrenci alımı yapmayan Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümü 2020 yılında kapatıldı. Ayrıca 2018 yılında Sağlık Turizmi İşletmeciliği (İnterdisipliner) Anabilim Dalında, 2019’da Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalında yüksek lisans programları açıldı.
Ocak ayı itibariyle Turizm ve Otel işletmeciliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üzere fakültede iki aktif bölüm bulunmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2014-2015 eğitim döneminde açıldı, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde öğrenci alımına başlandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavı, sözel puan türü ile öğrenci alımı yapılmaktadır. Program gündüz ve ikinci öğretim olarak kurulmuştur. Bölümde alanında uzman üç öğretim üyesi, üç öğretim görevlisi bulunmaktadır. Turizm İşletmeciliği Bölümü ise kendi alanlarında eğitimli ve uzman öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Turizm işletmeciliği Bölümü YKS eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır. Turizm işletmeciliği Bölümü ile fakülte 2018 yılında ilk mezunlarını verdi.
Turizm Fakültesi’nde 6+2 eğitim sistemi uygulanmaktadır. Kısaca açıklamak gerekirse, 3/2 dönemi (Altınrcı dönem) ve 4/1 döneminde (Yedinci dönem) öğrenciler dört ve beş yıldızlı otellerde eğitimlerini sürdürmektedir. Bu öğrencilere mesleği tanıma fırsatı sunarken deneyim de kazandırmaktadır. Fakültede eğitim dili Türkçe olup, zorunlu (İngilizce) ve seçmeli (Almanca ve Rusça) yabancı dil öğrenme imkânları öğrencilere sunulmaktadır. Uygulama ve teori dersleri beraber yürütülmektedir. Fakülteden öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğrencinin asgari 240 ECTS/ AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca 80 iş günü mesleki stajını tamamlaması gerekmektedir.
Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi, nitelikli insan gücü yetiştirme ve turizm endüstrisinin gelişimine katkı sağlama amacı ile kuruldu. Bu amaçla 92 odalı ve 168 yataklı olan Mihmandar Uygulama Oteli, üç profesyonel mutfak, iki uygulama restoranı ve bir uygulama kafesi fakülte bünyesinde yer almaktadır.
Referanslar
Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Resmi İnternet Sitesi, https://turizm.cumhuriyet.edu.tr/1658-genel-tanitim, (06. 01. 2021); Kılıç, M. ile 05. 01. 2021 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: Ö. Çaylak Dönmez).